Noors militair vliegtuig vermist

Een Noors militair transportvliegtuig is gisteren tijdens een oefening verdwenen. Gevreesd wordt dat het toestel in slecht weer is neergestort in een bergachtig gebied in het noorden van Zweden. Dat heeft het Noorse leger bekendgemaakt. Aan boord van het vliegtuig waren vijf personen.

Een Hercules C-130 Beeld ap
Een Hercules C-130Beeld ap

De Hercules C-130 was van Evenes, in Noorwegen, op weg naar het Zweedse Kiruna toen het van de radar verdween. 'We moeten aannemen dat we op zoek zijn naar een vliegtuig dat is neergestort', aldus John Espen Lien, woordvoerder van het Noorse leger.

Een helikopter van het leger die in het gebied op zoek is naar het toestel heeft een noodsignaal opgepikt nabij de Kebnekaise, een berg op zo'n tachtig kilometer van Kiruna. Reddingswerkers proberen de exacte locatie van het noodsignaal te bepalen, maar hebben veel last van het dikke wolkendek en de harde windstoten.

Reddingswerkers uit Zweden en Noorwegen zoeken naar het toestel en worden bijgestaan door een Amerikaans AWACS-surveillancetoestel. Ook zijn reddingswerkers te voet het gebied ingetrokken waar het vliegtuig vermoedelijk is neergestort.

De Noorse Hercules nam deel aan een militaire oefening, Cold Response. Zestienduizend militairen uit veertien landen trainen tijdens Cold Response voor operaties in winterse omstandigheden.

Meer over