PlusPS

Noordelingen en hun droomhuis: 'de Buiksloterweg is net Bali'

Een ingemetselde ziekenhuispoort, een zeven meter hoge vide: wie van z'n huis nét even wat anders wil maken, heeft daar in Noord alle ruimte voor.

Malika Sevil
Marina Blok: 'Op deze plek, pal naast de haven van Schellingwoude, hangt altijd een vakantiegevoel' Beeld Erik Smits
Marina Blok: 'Op deze plek, pal naast de haven van Schellingwoude, hangt altijd een vakantiegevoel'Beeld Erik Smits

Bij elkaar opgeteld hebben ze vier kinderen, alweer tussen de 24 en 29 jaar, dus er moest in elk geval een lange tafel op de woonark passen. Dat was zo'n beetje de enige specifieke opdracht aan de architect: veel ruimte om aan te schuiven en een open keuken. Dat is gelukt. Marina Blok zit aan een exemplaar dat, inclusief bijzetstuk, circa vijf meter haalt. Hond Ginger scharrelt wat rond, net als poes Pino.

Het is een ruime woonark met hoge plafonds en heel veel trapjes van Amerikaans eiken. "Voor de architect was het de uitdaging om de vorm van de rechte doos - wat een woonark toch is - te doorbreken. Hij heeft de ruimte met hoogteverschillen speelser gemaakt."

Architect Thomas Durner heeft ook een 'thuisbioscoop' bedacht. "Omdat wij beiden in de film werken, heeft hij een kleine tribune gebouwd. Het idee was dat we daar een scherm zouden hangen, maar dat is er nooit van gekomen. Al organiseren we hier thuis ook muziekuitvoeringen en dan gaan mensen daar toch zitten."

Vakantiegevoel
Blok en Peijnenburg streken in 2009 neer in Schellingwoude. Hij woonde op de Da Costakade, zij in Utrecht. Toen de kinderen uitwaaierden, was de tijd rijp voor een huis om samen te wonen. Schellingwoude kende zij via haar zus. Toen daar ook nog oude woonark beschikbaar kwam op een formidabele plek, ja, toen zagen ze alleen maar mogelijkheden.

Die oude woonark maakte plaats voor een gloednieuwe boot van twintig bij zeven meter met een gevel van red cedar met een tien meter lange glaspui, van waar je zo, hop, uit de woon- of slaapkamer het water in duikt. Dat doet ze dus ook, in de zomer zelfs elke dag.

Op deze plek, pal naast de haven van Schellingwoude, hangt altijd een vakantiegevoel, zegt ze. Het is een plek om oud te worden, vinden Blok en Peijnenburg. Of dat op de ark lukt, met al die trapjes en verhogingen, dat betwijfelen ze, maar voorlopig is het er nog goed toeven.

Noorder IJdijk. Frank Peijnenburg (62), hoofd Screen NL bij het Filmfonds en Marina Blok (58), eindredacteur drama NTR Beeld Erik Smits
Noorder IJdijk. Frank Peijnenburg (62), hoofd Screen NL bij het Filmfonds en Marina Blok (58), eindredacteur drama NTRBeeld Erik Smits
Frank Alsema: 'Kijk, deze twee gebroken spijlen: die komen van een granaatinslag' Beeld Erik Smits
Frank Alsema: 'Kijk, deze twee gebroken spijlen: die komen van een granaatinslag'Beeld Erik Smits

Frank Alsema wilde graag een prominente opgang, 'een statement', al is dat voor deze wenteltrap een understatement. Hij is robuust en gigantisch en staat centraal in de hal. "Ik heb 'm uit een BMW-showroom in Den Haag."

Zijn huis is van de grond af opgetrokken uit Marktplaatsvondsten. De kozijnen die daar vanwege meetfouten zijn gedumpt, zitten nu in de voorgevel aan de Monnikskapstraat. Op het balkon staat een honderd jaar oud smeedijzeren hekwerk uit de Lingestreek, binnen hangen brandwerende deuren uit de UvA en een ziekenhuispoort uit Zutphen wacht op een bestemming. "Kijk hier, dit is een granaatinslag geweest," zegt Alsema, wijzend op twee gebroken spijlen.

Dit is geen huis, dit is een levenswerk.

Alsema verzamelde de materialen en architect John Zondag tekende er een woonwerkhuis van. "Het is andersom ontworpen." Dat vergt veel geduld. "Je moet niet alles meteen af willen hebben. Je moet ook leven. Ik ben gisteren een dag weggeweest op de racefiets."

Starbucks
Deze bouwmethode, niet voor iedereen weggelegd, heeft twee grote voordelen: het is goedkoop en je houdt de persoonlijke CO2-voetafdruk klein. Helemaal als je het huis zo duurzaam maakt als Alsema. Onder het huis ligt een bassin voor zesduizend liter regenwater. Daarmee worden de wc's doorgespoeld, de was gedraaid en de dakakker bewaterd. De houtkachel heeft een fijnstoffilter. Ook voorziet hij in eigen stroom en warmte.

Alsema scharrelde niet alleen indrukwekkend veel spullen naar Buiksloterham, hij formuleerde er ook een circulaire filosofie bij. Uiteindelijk staat hier Palais Récup (350 vierkante meter!). Van het Franse woord récupération, dat 'terugwinnen' en 'herstel' betekent.

Met boven een woning voor hemzelf en beneden 'the thirth place' - "een plek voor een lezing, een pop-upwinkel of een expositie. Achter komen drie appartementen voor ouderen. "Ik zou het mooi vinden als zij the thirth place gaan draaien. Nu zijn er nog programmeerbare plekken in Noord, maar die verdwijnen misschien ook. Als alles dan vol zit met Starbucks, hebben we altijd deze vrije ruimte nog."

Buiksloterham. Frank Alsema (59), regisseur, zelfbouwer Beeld Erik Smits
Buiksloterham. Frank Alsema (59), regisseur, zelfbouwerBeeld Erik Smits
Bas Frenkel Frank: 'Het trappenhuis, de vide zijn 'fuck you meters': die maken de ruimte mooi, maar je rekent ze niet mee' Beeld Erik Smits
Bas Frenkel Frank: 'Het trappenhuis, de vide zijn 'fuck you meters': die maken de ruimte mooi, maar je rekent ze niet mee'Beeld Erik Smits

Deze villa ligt tussen de rommelige knusheid van de Sixhaven en het braakliggende terrein achter Overhoeks, waar over een tijdje de glimmende torens domineren. Daar, op de gulden snede van die twee werelden, aan het fietspad langs het kanaal, zijn sinds oktober Myrthe van Pelt, Bas Frenkel Frank en hun twee kinderen neergestreken.

In, zoals zij zeggen, hun no-nonsense huis. "Onopvallend aan de buitenkant," zegt Van Pelt. Frenkel Frank: "Maar als je binnenkomt, ontvouwt het zich."

Veel beton, zwart staal, hout - en een verpletterende vide, waarvan de hoogte (zeven meter) met een lange kachelpijp wordt benadrukt als een soort uitroepteken tegen de muur. "Ik was een beetje bang hoe dat zou uitpakken," zegt Van Pelt. "Het is mooier en knusser geworden dan ik had verwacht."

Frenkel Frank, die licht claustrofobisch is, vindt het wel lekker: een plafondhoogte van ruim drie meter en al die lucht die de vide geeft.

Bali
Op de vraag hoeveel woonoppervlakte het telt, valt een korte stilte. Frenkel Frank: "Het huis heeft veel 'fuck you meters' - het trappenhuis, de vide, die maken de ruimte nou net zo mooi, maar we rekenen ze niet mee." Ze komen op 250 vierkante meter, de kelder en de fuck-you-meters niet meegerekend.

Ze woonden tot 2014 op de Binnenkant, in hartje Centrum. Met één kind ging het nog wel, maar met een tweede op komst werd er toch voorzichtig uitgekeken naar een groter huis. Een brand die het huis op de Binnenkant onbewoonbaar maakte, gaf het stel de laatste duw richting Noord.

Frenkel Frank zag dat hier een paar kavels werden aangeboden. Let wel: het was diepe, diepe crisis. En de tijd dat mensen nog weken moesten kamperen om een kavel te bemachtigen. "Dat haalde echt de lelijkste dingen in mensen naar boven."

Hoe dan ook, het staat. De architect van bureau Hoyt noemt het de Buiksloterbarnloft. Frenkel Frank laat nog even een filmpje uit de achtertuin op zijn telefoon zien. "Luister naar al die vogels! Een vriend van me schreef: het lijkt wel of je op Bali zit. En dat op de Buiksloterweg."

Buiksloterweg. Myrthe van Pelt (38), auteursagent bij Bureau Bruinzeel, Bas Frenkel Frank (47), eigenaar evenementenbureau Hadimassa, Mingus (2) en Moos (4) Beeld Erik Smits
Buiksloterweg. Myrthe van Pelt (38), auteursagent bij Bureau Bruinzeel, Bas Frenkel Frank (47), eigenaar evenementenbureau Hadimassa, Mingus (2) en Moos (4)Beeld Erik Smits
Meer over