Noord krijgt ham en spek van eigen bodem

Twintig varkentjes zijn gisteren losgelaten op een oud voetbalveld in Noord. Een jaar lekker dartelen, maar dan volgt de slacht. Zo gaat dat bij het stadslandbouwproject.

Carolien Lindeman
Arno tilt zijn varkens uit de trailer. Beeld Femke Boermans
Arno tilt zijn varkens uit de trailer.Beeld Femke Boermans

Over een paar weken is er niks meer over van het groene grasveld. Nu waaien er nog lange grassprieten nog in de wind. 'Die varkentjes helpen alles naar de klote. Dit is straks één grote zwarte vlakte,' zegt Arno de Jong (42) wijzend naar het voetbalveld op het voormalige sportpark Melkweg aan de Meteorenweg in Noord. 'Ze willen met hun neus in de modder wroeten.'

Dat mogen de nu nog twaalf weken oude bonte bentheimers een jaar doen. Daarna worden ze geslacht en wordt hun vlees verspreid onder crowdfunders. Iedereen die honderd euro betaalt aan de Twentse organisatie Buitengewone Varkens, krijgt drie jaar lang elk jaar een vleespakket. 'We kunnen zo'n duizend mensen vleespakketten geven van deze varkens,' zegt fokker Wim Meulenkamp (38). Hij en zijn collega's willen af van de grootschalige, industrieel geworden varkensfokkerij.

Deze twintig, de zoons en dochters van één varken, Norbert, liggen nu slapend te wachten in hun trailer. Af en toe beweegt een driehoekig oortje of klinkt er een knorretje. Meulenkamp reed ze samen met collega Bart Vaalt (41) van Twente naar Amsterdam.

'Ik ga vanaf nu voor ze zorgen,' zegt De Jong. Hij woont zelf in Noord en heeft zich als vrijwilliger opgegeven. 'Dit is een mooi project.'

Dat project is het stadslandbouwproject van stadsdeel Noord waar deze varkensmesterij een onderdeel van is. Het is de bedoeling dat op den duur zo veel mogelijk verschillende levensmiddelen van het terrein komen. Nu is er een moestuin, een bijenkorf, en vanaf morgen dus de varkens.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over