'Noord-Koreaanse leider beveelt nieuwe kerntesten'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opdracht gegeven tot nieuwe proeven met de mini-kernkoppen die de wetenschappers van zijn land naar eigen zeggen ontwikkelden. Dat meldt het officiële persagentschap KCNA vrijdag.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een foto van het Noord-Koreaanse staatspersbureau. Beeld afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een foto van het Noord-Koreaanse staatspersbureau.Beeld afp

Volgens het KCNA benadrukte Kim Jong-un bij de door hem bijgewoonde lancering van korteafstandsraketten donderdag het belang van het uitvoeren van meer nucleaire tests, 'om de vernietigende kracht van de nieuwe kernkoppen te evalueren'. Woensdag kondigde de Noord-Koreaanse leider aan dat zijn land over miniatuurversies van kernkoppen beschikt. Die kunnen op ballistische raketten geplaatst worden, waardoor zijn land volgens Kim Jong-un een 'echt nucleair gevaar' vormt.

De Rodong Sinmun, het persorgaan van de enige Noord-Koreaanse partij, publiceerde een foto van Kim Jong-un voor een metalen bolvormig voorwerp, vermoedelijk een kleine versie van een kernkop. Volgens het KCNA was het afvuren van de twee korteafstandsraketten donderdag een oefening voor een nucleaire tegenaanval, voor het geval Noord-Korea zich moet verdedigen tegen buitenlandse agressie.

Het was duidelijk een reactie op de jaarlijkse militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten die maandag van start gingen, de grootste die ooit op het Koreaanse schiereiland georganiseerd werden. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft de internationale sancties tegen het meest geïsoleerde regime ter wereld aanzienlijk verhoogd. Donderdag beval VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon Noord-Korea 'zijn destabiliserende acties te staken'.

Meer over