Update

Noord-Korea voelt niets voor overleg met zuiderbuur

De Verenigde Staten, China en Japan hebben Noord-Korea onder druk gezet om de internationale gemeenschap niet langer te provoceren en aan de onderhandelingstafel terug te keren. De regering in Pyongyang wees echter een voorstel van Zuid-Korea om te gaan praten als een 'achterbaks complot' van de hand.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Beeld afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.Beeld afp

Het Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea, een vehikel van het Noord-Koreaanse regime, liet zondag weten dat Pyongyang niets voelt voor overleg met Zuid-Korea zolang Seoul zijn ramkoers niet laat varen.

De Zuid-Koreaanse regering drong afgelopen week bij haar Noord-Koreaanse evenknie aan op besprekingen over de gestaakte werkzaamheden op een gedeeld industrieterrein en een reeks andere hete hangijzers. Met die handreiking doorbrak de regering in Seoul de strenge, rechtlijnige opstelling die zij tot dusver in het conflict met het noorden had gekozen.

De Verenigde Staten en Japan hebben Noord-Korea opgeroepen af te zien van verdere rakettesten en terug te keren aan de onderhandelingstafel. De landen deden dat na het overleg dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag had met zijn Japanse collega Fumio Kishida in Tokio.

Meer over