Noord-Korea dreigt met 'heilige oorlog' tegen VS

Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn vandaag op het Koreaanse schiereiland een militaire oefening begonnen, waaraan circa 200.000 Zuid-Koreaanse en 2100 Amerikaanse militairen meedoen. Noord-Korea noemt de oefening een provocatie en heeft gedreigd met een 'heilige oorlog' tegen de VS en Zuid-Korea, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

ANP/Redactie
Zuid-Koreanen demonstreren tegen de militaire oefening. Beeld epa
Zuid-Koreanen demonstreren tegen de militaire oefening.Beeld epa

De militaire training duurt tot 9 maart. De Amerikaanse regering stelt dat het Noord-Koreaanse leger is geïnformeerd over de oefening.

Washington heeft laten weten dat internationale waarnemers erop toezien dat tijdens de oefening het bestand tussen de Korea's uit 1953 niet wordt geschonden.

De jonge Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bracht zondag een bezoek aan Noord-Koreaanse militaire stellingen. Hij dreigde toen met 'een krachtige vergeldingsactie' als de Amerikanen en Zuid-Koreanen tijdens hun oefening op het grondgebied van Noord-Korea binnendringen.

Noord- en Zuid-Korea zijn formeel nog steeds in staat van oorlog met elkaar. De Koreaanse Oorlog tussen 1950 en 1953 eindigde met een bestand en niet met een vredesakkoord.

Meer over