Update

Noord-Korea bevestigt proef met waterstofbom

Noord-Korea heeft op de nationale televisie bekendgemaakt dat ze een proef heeft uitgevoerd met een waterstofbom. Volgens het land is de proef een succes.

Redactie
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld afp

Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal zijn land het kernprogramma blijven voortzetten om zich tegen de vijandige houding van de Verenigde Staten te wapenen. Hij voegde eraan toe dat hij de kernwapens niet zal inzetten zolang de souvereiniteit van het land niet wordt geschonden.

In december liet Kim Jong-un al weten dat Noord-Korea over een waterstofbom beschikt, maar dat werd niet bevestigd door internationale waarnemers. Ook nu is het volgens experts lastig te achterhalen of het inderdaad een waterstofbom is geweest.

Onnatuurlijke aardbeving
Het vermoeden van een kernproef rees toen er in de nacht van dinsdag op woensdag een aardbeving werd gemeten met een kracht van 5.1 op de schaal van Richter. Al snel werd duidelijk dat het geen natuurlijke beving was.

De beving vond plaats op zo'n 50 kilometer van Punggye-ri, een gebied in het noordoosten van Noord-Korea waar in het verleden al vaker kernproeven werden uitgevoerd. De laatste kernproef van Noord-Korea dateerde van februari 2013.

Spoedzittingen
De minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea houdt een spoedzitting over de gang van zaken in het buurland. De kernproef zet de internationale verhoudingen met land weer op scherp.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag ook in spoedzitting bijeen om te praten over de kernproef die Noord-Korea heeft uitgevoerd.

Japan en de Verenigde Staten, vijanden van Noord-Korea, zouden gezamenlijk op de spoedzitting hebben aangedrongen. Het is nog niet duidelijk of en zo ja welke maatregelen de VN-Veiligheidsraad gaat nemen in reactie op nucleaire test van Noord-Korea.

Reactie Witte Huis

Het Witte Huis kan woensdagochtend niet bevestigen dat Noord-Korea succesvol een waterstofbom heeft getest. Wel houdt Washington de situatie nauwlettend in de gaten. ,,We veroordelen elke schending van de resoluties van de VN Veiligheidsraad en roepen Noord-Korea op zich te houden aan internationale afspraken", zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Hij voegde toe dat de Verenigde Staten zullen doorgaan met 'het beschermen en verdedigen van onze bondgenoten in de regio' en Noord-Koreaanse provocaties 'gepast zullen beantwoorden'.

Zuid-Koreanen kijken naar een nieuwsuitzending waarop melding wordt gemaakt van de derde kernproef van Noord-Korea in februari 2013. Beeld afp
Zuid-Koreanen kijken naar een nieuwsuitzending waarop melding wordt gemaakt van de derde kernproef van Noord-Korea in februari 2013.Beeld afp
Meer over