Noord- en Zuid-Korea zetten gesprekken voort

Noord- en Zuid-Korea willen de gesprekken op hoog niveau over de gespannen situatie tussen beide landen zondag voortzetten.

Redactie
Zuid-Koreaanse soldaten bij de grens met Noord-Korea. Beeld AP
Zuid-Koreaanse soldaten bij de grens met Noord-Korea.Beeld AP

Het overleg begon zaterdag, toen hoge functionarissen van beide regeringen bijeenkwamen in het dorp Panmunjeom. Dat ligt in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. De gesprekken werden zaterdagnacht afgebroken. Over de eventuele vorderingen is niets bekendgemaakt.

Doel van het overleg is om verdere escalatie te voorkomen. De spanningen tussen beide landen laaiden begin deze week op toen Noord-Korea een luidspreker aan de grens met Zuid-Korea beschoot. Het zuiden liet via die geluidsbox propagandaboodschappen horen die gericht waren tegen het stalinistische regime in het noorden.

Noord-Korea was daar niet van gediend en vuurde op de luidspreker. Een projectiel kwam terecht in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Bewoners uit het grensgebied aan de Zuid-Koreaanse kant werden uit veiligheidsoverwegingen overgebracht naar bunkers.

De Verenigde Staten lieten naar aanleiding van de beschietingen weten dat het land bondgenoot Zuid-Korea zo nodig zal helpen.

Meer over