Noord beslist over markt Schellingwoude

''In Landmarkt kan de consument boodschappen doen, maar tegelijkertijd ook kennis opdoen over de producten. Het kopen van eten, het leren over eten en het eten van eten.'' Foto ANP Beeld
''In Landmarkt kan de consument boodschappen doen, maar tegelijkertijd ook kennis opdoen over de producten. Het kopen van eten, het leren over eten en het eten van eten.'' Foto ANP

SCHELLINGWOUDE - Stadsdeel Noord besluit vandaag of in Schellingwoude een grote overdekte dagmarkt wordt gebouwd met dagverse producten uit de streek, de Landmarkt.

Op het terrein van het voormalige tuincentrum van Bert Pols, in de buurt bekend als Landje Pols, zal na toestemming van het stadsdeel eind dit jaar worden begonnen met het realiseren van Landmarkt. In de zomer van 2010 moet de versmarkt dan gereed zijn, inclusief een café-restaurant en het fietsverhuurbedrijf Fietsplezier.

Initiator Harm van Dijk: ''In Landmarkt kan de consument boodschappen doen, maar tegelijkertijd ook kennis opdoen over de producten. Het kopen van eten, het leren over eten en het eten van eten.''

Want in een grote open keuken midden in de markt wordt het mogelijk een glas te drinken en een seizoensgebonden maaltijd te eten, en in de tuin is te zien hoe die producten groeien.

Dat restaurant moet zorgen voor de vrolijke chaos zoals in vergelijkbare markten in Zuid-Europa. Van Dijk: ''Het wordt zeker niet overgestyleerd.''

De verse waar wordt zoveel mogelijk betrokken van boeren en tuinders uit de buurt. Van Dijk: ''Het is onze ideologie om stad en land te verbinden.''

Maar juist dat is volgens sommige omwonenden het probleem. In Schellingwoude, een strook dijkwoningen in de oksel van Noord, leven de mensen in een dorp. De stad is er wel, maar ze zien hem niet. Met de komst van Landmarkt, en dan met name de 2.500 bezoekers die naar verwachting wekelijks naar de markt rijden, komt de grote stad opeens iets te dichtbij.

Tegen een boerenmarkt zelf is geen bezwaar, maar bewoners maken zich zorgen over het af en aan rijden van auto's, op zoek naar een parkeerplek. Vooral omdat al die 2500 bezoekers het terrein op moeten via de Liergouw, een straatje met bebouwing aan één kant.

Ook vrezen sommige bewoners dat het paard van Troje is binnengehaald. Mocht Landmarkt failliet gaan, zo is de vrees, dan komt er alsnog een Gamma en/of Aldi.

Daarom wordt het verkeer naar de Landmarkt vanaf de rotonde na de Schellingwouderbrug niet links de Liergouw omgeleid, maar rechts, een stukje richting Durgerdam en dan via een boog naar Landje Pols. Langs die route staan geen huizen.

Mocht dat in de praktijk niet werken, dan wordt wellicht een directe route naar Landje Pols aangelegd, ook omdat daar in de toekomst woningen staan gepland.

Als aan die voorwaarden wordt voldaan, heeft de dorpsraad van Schellingwoude geen problemen met de komst van Landmarkt.

Voorzitter Hugo van Aalderen: ''Een kleine minderheid is sterk tegen. Die heeft wel sterke argumenten. Maar de vraag is: zijn die argumenten zo sterk, dat je daarvoor een sympathiek plan afkapt.'' (HANS VAN DER BEEK)

Meer over