Nooit vertoonde foto prinses Diana en jeugdvriend geveild

Een voorheen onbekende foto van een zeer jonge Lady Diana gaat onder de hamer. Het kiekje is al sinds 1981 in het bezit van de Britse krant Daily Mirror, maar de toenmalige eindredacteur schreef op de foto 'niet voor publicatie'.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De man die naast Lady Diana ligt op de foto is Adam Russell. Hij is de achterkleinzoon van de voormalige Britse premier Stanley Baldwin. Hij zat op het sjieke Eton College waar ook David Cameron en prins William onderwijs volgden. Hij studeerde af aan de universiteit van Oxford. Op de voorheen onbekende foto, die waarschijnlijk is genomen tijdens een skivakantie in Zwitserland rond 1979 of 1980, is Diana liggend te zien op bed. Achter haar ligt Russell een boek te lezen.

Lady Di moet op dat moment 18 of 19 jaar zijn geweest. Ondanks dat de twee zo dicht bij elkaar liggen, schijnt Russell slechts een vriend te zijn geweest van Diana. Het stel raakte tijdens de skitrip allebei gewond. Op de foto zijn ze aan het relaxen.

Het kiekje is al sinds 1981 in het bezit van de Britse krant Daily Mirror, maar de toenmalige eindredacteur schreef op de foto 'niet voor publicatie'.

Verloving
De bewuste foto kwam in bezit van Daily Mirror, twee dagen nadat prins Charles en Diana hun verloving bekendmaakten. De fotoredacteur wilde waarschijnlijk het imago van de verloofde van de Britse prins niet schaden en besloot dat het niet gepubliceerd mocht worden. De foto belandde toen in het archief van de krant. Zeven jaar geleden kocht een privéverzamelaar de foto.

Zijn collectie is uiteindelijk beland bij een veilinghuis in de Amerikaanse stad Amherst, die de foto later deze maand zal veilen.

Meer over