Noodweer eist levens in Europese landen

TURIJN - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen door zwaar noodweer dat vrijdag over onder meer Italië, Polen en Oostenrijk trok. In Nederoostenrijk botsten op de A1 na zware regenval 25 auto's op elkaar. Daardoor raakten 22 mensen gewond, van wie vier ernstig.
In Italië vielen twee doden en raakte een Duitse vermist, die ondanks het slechte weer in zee was gegaan. Het noorden had te maken met stormachtige wind en onweer. Op sommige plaatsen vielen 4 centimeter grote hagelstenen. Door de storm knakten bomen en waaiden daken van huizen. De tegenstelling met het zuiden van Italië was groot. Daar woedden ongeveer honderd bosbranden, die door de wind in vlammenzeeën veranderden.
In de noordelijke stad Turijn werd een 10-jarige jongen door de bliksem getroffen; in Genua verdronk een man in zee. In de zuidelijke stad Bari moesten zestig ouderen door de oprukkende vlammen uit een verpleeghuis worden geëvacueerd. De brandweer rukte in het hele land meer dan honderd keer uit.

Zware schade
Ook in het zuiden van Polen richtte noodweer zware schade aan en waren er twee doden te betreuren. Hagelstenen ter grootte van tennisballen vielen in de regio Silezië op auto's; in de plaats Gliwice drong de watermassa de kelders van twee ziekenhuizen binnen en werden daken van huizen geblazen.
In Stiermarken in Oostenrijk kwam een groep wandelaars in een hagelstorm terecht. Een 41-jarige vrouw zocht beschutting onder een boom, maar die woei door de storm om. De door de boom geraakte vrouw stierf ter plekke voor de ogen van haar man en haar dochter, aldus het Oostenrijkse persbureau APA. (ANP)

Meer over