Noodtoestand Montenegro door sneeuw: particulier autoverkeer verboden

De regering van het door sneeuwmassa's geteisterde Montenegro heeft de noodtoestand uitgeroepen. In de hoofdstad Podgorica is alle particuliere autoverkeer verboden.

Redactie
Montenegro. Beeld epa
Montenegro.Beeld epa

Door de zwaarste sneeuwval in 63 jaar zijn honderden dorpen in Montenegro ingesneeuwd. De luchthaven van het kleine Balkanstaatje is gesloten en tal van belangrijke wegen zijn afgesloten. De treinverbindingen met buurland Servië zijn verbroken.

In Podgorica, het voormalige Titograd, is sinds 1962 niet meer zoveel sneeuw gevallen. Voor de komende dagen wordt nog eens een meter sneeuw verwacht. De Nationale Veiligheidsraad onder leiding van president Filip Vujanovic heeft besloten dat burgers verplicht worden tewerkgesteld. Zij moeten tienduizenden mensen helpen ontzetten die in tal van dorpen van de buitenwereld zijn afgesneden. Het gaat om 60.000 mensen, bijna een tiende van de bevolking.

Koudegolf Europa
De koudegolf in Europa, die eind januari inzette, heeft al honderden levens geëist. Bovendien is de rivier de Donau, een van de belangrijkste waterwegen in Europa, nog nooit zo lang bevroren geweest.

In Kosovo verloren zaterdag drie mensen het leven toen ze werden getroffen door een lawine. De Servische autoriteiten hadden zaterdag grote moeite om zo rond de twintigduizend huishoudens te bereiken die zijn ingesneeuwd. Het land heeft te kampen met elektriciteitstekorten en vrijdag kreeg het hele land vrijaf om stroom te besparen. Scholen en universiteiten blijven de komende week dicht.

Ook Kroatië heeft last van het winterweer. Harde wind en sneeuwjachten hebben er voor gezorgd dat wegen onbegaanbaar zijn geworden. Een aantal eilanden in de Adriatische Zee werd zelfs bedekt door sneeuw, wat zelden voorkomt. Zo'n drieduizend Kroatische huishoudens zitten zonder stroom.

In Italië kunnen door sneeuwstormen en de bijtende kou fruit, groenten en vlees niet naar de markten worden gebracht. Volgens een agrarische belangenvereniging ligt zo'n honderdduizend ton voedsel te verrotten. Melkveehouders hopen dat de problemen snel opgelost zijn, omdat hun melk zuur dreigt te bederven.

De hoofdstad Rome kreeg voor de tweede keer in een week te maken met sneeuwval. De laatste keer dat er een pak sneeuw viel was in 1986. Diverse luchthavens in Italië hadden last van het slechte weer.

Meer over