'Noodtoestand Egypte opgeheven, behalve bij gedonder'

De noodtoestand in Egypte wordt morgen op de eerste verjaardag van het uitbreken van de opstand tegen het regime van Hosni Mubarak (1981-2011) vrijwel opgeheven.

ANP/Redactie
Een Egyptisch meisje met het woord 'Allah' op haar voorhoofd, geeft het vredesteken. Beeld afp
Een Egyptisch meisje met het woord 'Allah' op haar voorhoofd, geeft het vredesteken.Beeld afp

De militaire leider van Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, deed zijn verklaring vandaag in een televisietoespraak. Hij zei dat de noodtoestand in bepaalde gevallen nog wel van kracht blijft, bijvoorbeeld bij 'gedonder'.

De noodtoestand, die de burger elementaire rechten ontzegt, vormt het fundament van de door militairen gedomineerde regeringen die Egypte sinds de militaire staatsgreep van 60 jaar geleden hebben bestuurd.

Tantawi is de vijfde hoge officier die de baas is in Egypte sinds 1952. De noodtoestand stamt uit 1958 en was permanent van kracht sinds de moord op Mubaraks voorganger, Anwar Sadat in 1981. Sadat was zelf een van de Vrije Officieren die de staatsgreep pleegden.

Die verboden in januari 1953 alle politieke partijen en riepen in juni de republiek uit met een nieuwe grondwet. Die had een seculier en socialistisch karakter. Tot de felste tegenstanders hiervan behoorde de Moslim Broederschap. Die werd daarom in januari 1954 verboden en wreed vervolgd door met name de tweede president van Egypte, Gamal Abdel Nasser. De noodtoestand bood de mogelijkheid mensen zonder aanleiding voor onbepaalde tijd op te sluiten.

De broederschap bleef tot in 2011 verboden. Ze heeft via haar politieke vehikel, de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (PFJ), pas de eerste vrije verkiezingen verkiezingen sinds jaren gewonnen. Ze domineert het nieuwe parlement dat gisteren voor het eerst bijeenkwam en PFJ-topman Mohammed Saad al-Katatni tot voorzitter koos.

Tantawi liet toen in een brief aan de interim-regering weten dat hij het nieuwe parlement als wetgevende macht erkent. Daarmee lijkt het militaire bewind, vrijwel allemaal kopstukken uit het tijdperk van Mubarak, eindelijk afscheid te gaan nemen van de macht. Economisch zijn veel hoge officieren nog steeds machtige eigenaren van onroerend goederen en grote ondernemingen.

Meer over