Noodkreet familie Amsterdams koppel dat vastzit in Nepalese bergen

Amsterdammers Fons van den Berg (24) en Rosanne van Heeckeren (24) zitten door de aardbeving in Nepal muurvast in de bergen van Langtang, een natuurgebied ten noorden van hoofdstad Kathmandu. Ten einde raad proberen de families via social media aandacht te vragen voor de situatie van hun geliefden.

Josien Wolthuizen en Roelf Jan Duin
Rosanne (24) en Fons (24) zitten vast in de bergen in Nepal. Beeld Facebook Charlotte van Heeckeren
Rosanne (24) en Fons (24) zitten vast in de bergen in Nepal.Beeld Facebook Charlotte van Heeckeren

Update 29 april: Amsterdammers worden vandaag gered

'Pa help, stuur een heli, er vallen hier rotsen naar beneden.' Dat is het laatste bericht dat zoon Fons vanmorgen met een satelliettelefoon naar zijn vader Geert van den Berg stuurde. Fons en zijn vriendin Rosanne zitten door de catastrofale aardbeving van afgelopen zaterdag samen met twintig andere toeristen vast in Bamboo Village, een dorpje op 1600 meter hoogte. Door de beving zijn wegen naar het gebied onbegaanbaar, dus helikopters zijn de enige optie.

Sinds de beving is drie keer een helikopter van het Israëlische leger geland om Israëliërs en gewonden op te pikken. Hulp van de Nederlandse overheid blijft echter uit, zegt vader Van den Berg. 'We hebben een paar keer per dag contact met SOS International en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar we krijgen tot nu toe nul op rekest. Het enige dat ze zeggen is dat ze uit Kathmandu gerepatrieerd worden, maar daar kunnen Fons, Rosanne en hun twintig lotgenoten onmogelijk komen zonder helikopters.' Van den Berg hoopt dat de Nederlandse regering druk zet op de Israëlische collega's om ook slachtoffers uit andere landen op te pikken.

Campagne
Intussen raakt het voedsel en water langzaam op en slaapt iedereen buiten terwijl er grote rotsblokken naar beneden blijven vallen. 'De tijd begint te dringen.'

Charlotte van Heeckeren is op Facebook en Twitter inmiddels een campagne begonnen om aandacht te vragen voor de situatie van haar zus en vriend. 'Alsjeblieft, help ons! (...) Als iemand iets of iemand weet dat mijn zus en haar vriend kan redden, neem dan contact met ons op!', luidt haar noodkreet op Facebook. Ze roept iedereen op haar bericht te delen en te twitteren met #langtang, het gebied waar de twee vastzitten. Ook heeft ze de coördinaten van hun verblijfplaats gedeeld. Met de campagne hoopt Charlotte aandacht te trekken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en hulpinstanties.

Ook de families van Robin van Rooij, Sofie Steffens en Stef Steffens, die net als Rosanne en Fons vastzitten in Bamboo Village, vragen via Facebook aandacht voor het lot van hun familieleden. 'Er moet actie ondernomen worden!', schrijft Emma Linssen. De oproepen zijn niet voor niets: bij elkaar zijn de berichten al zo'n 2000 keer gedeeld.

Twaalf Nederlanders gewond
Bij de aardbeving in Nepal zijn zeker twaalf Nederlanders lichtgewond geraakt. Alarmcentrale SOS International heeft conatct gehad met vijfhonderd Nederlanders in het getroffen gebied. Met vijf Nederlanders heeft de organisatie nog geen contact kunnen krijgen. Op Eindhoven Airport is vanmorgen een militair toestel uit Kathmandu met 44 mensen aangekomen. Op de vlucht zaten ouderen, zwangere vrouwen en mensen met kleine kinderen. De meesten zijn van Nederlanse afkomst. Een tweede vlucht voor tachtig mensen staat voor morgen op de planning.

De Nepalese premier Sushil Koirala zei vanochtend dat het dodental door de verwoestende aardbeving op kan lopen tot boven de 10.000. De teller stond toen nog op 5.057. Vooral in landelijke en bergachtige gebieden is het lastig om hulpverlening op gang te krijgen, omdat de infrastructuur vaak volledig is verdwenen, zoals dus ook in Langtang.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
Meer over