Nog steeds onduidelijkheid over kosten huurbemiddelaar

Ondanks een uitspraak van de Hoge Raad vorig jaar is nog steeds onduidelijk welke kosten een huurbemiddelaar bij een huurder in rekening mag brengen. Vrijdag boog de kantonrechter zich over de vraag wiens belang een huurbemiddelaar eigenlijk dient.

Jasper Bol
Het is nog steeds onduidelijk welke kosten een huurbemiddelaar bij een huurder in rekening mag brengen. Beeld anp
Het is nog steeds onduidelijk welke kosten een huurbemiddelaar bij een huurder in rekening mag brengen.Beeld anp

Talitha Snel reageerde in 2014 via de Facebookpagina van huurbemiddelaar Global Housing op een huurwoning. Na haar inschrijving hielp het bedrijf Snel aan een nieuwe huurwoning in de Sluisstraat. Kosten voor de bewezen diensten: één maand huur, exclusief btw, in totaal 1252 euro.

De wet schrijft voor dat een huurbemiddelaar alleen bemiddelingskosten in rekening mag brengen bij een huurder als hij enkel het belang van die huurder dient.

Lange tijd bestond er onduidelijkheid over die wet, omdat rechters die verschillend interpreteerden.

Vorige jaar schiep de Hoge Raad wat meer duidelijkheid: een bemiddelaar mag niet 'twee heren dienen,' luidde het oordeel na prejudiciële vragen.

'Aanhuurmakelaar'
Nadat Snel op de advertentie had gereageerd, werd ze verzocht zich in te schrijven op de website van Global Housing. Daan Driessen van Global Housing noemt het een zoekopdracht van de huurder. Daarmee trad de bemiddelaar in dienst als 'aanhuurmakelaar' van Snel.

Driessen vindt dat dit duidelijk staat aangeven op de website, maar ook boven elke advertentie. Hij doelt daarmee op de nogal cryptische tekst 'Wij hebben gevonden voor alle ingeschreven kandidaten met een zoekopdracht via onze website' die boven elke advertentie op Facebook staat.

"Een aanhuurmakelaar is iemand die actief voor je op zoek gaat, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Dat was hier geenszins het geval," zegt Snel na de zitting. Het bedrijf verzamelde meerdere gegadigden voor de woning en liet hen tegelijkertijd de woning zien. De verhuurmakelaar was daar niet bij aanwezig.

Ondoorzichtige constructie
Bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag komen nog steeds klachten binnen over bemiddelingskosten van dit soort verhuurbemiddelaars, waaronder Global Housing. Ramón Donicie van het meldpunt: "Mensen weten soms niet dat ze deze kosten niet horen te betalen."

Geen doorberekening
Uit een van de meldingen blijkt dat Global Housing nog steeds bemiddelingskosten in rekening brengt. Wel lijkt de werkwijze te zijn aangepast. Een huurder (die niet met haar naam in de krant wil, omdat ze als huurder nog in contact staat met de makelaar) betaalde meer dan vijftienhonderd euro bemiddelingskosten.

Ze moest een contract tekenen voordat ze voor de woning in aanmerking kwam. "Daarin staat dat zij de aanhuurmakelaar zijn en dat ik hen een opdracht heb gegeven om een woning te zoeken."

Het aantal nieuwe gevallen is wel teruggelopen sinds de uitspraak van de Hoge Raad, merkt ook Donicie. Dat is mede te danken aan de makelaarsverenigingen NVM en VBO die van hun leden eisen dat ze geen bemiddelingskosten meer in rekening brengen bij een huurder.

De rechter doet op 31 mei uitspraak in de zaak.

Meer over