ADE

Nog steeds geen ADE-plan? Lastminute tips van kenners

Op het Amsterdam Dance Event draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 200 verschillende locaties. Voor mensen met keuzestress: dit zijn de tips van bekende nachtdieren.

Desiree Schouteten
Dj Antal van Rush Hour Beeld -
Dj Antal van Rush HourBeeld -

Tips van Antal (DJ/oprichter Rush Hour)

Josey Rebelle & UpSammy
"Josey Rebelle is een Britse radio dj met een eigen show op Rinse FM, een radiostation in Londen. Rebelle kun je het best omschrijven als stoer met een verfijnde smaak. Overal waar zij draait, van New York tot Florence, brengt ze alles wat haar heeft beïnvloed mee naar de vloer. Ik heb haar nu een paar keer gehoord onder anderen in New York & Florence en ze draait van Soul II Soul tot techno."
17 oktober, 23.00-07.00 uur, Garage Noord

Arp Frique
"Arp Frique bestaat uit Niels Nieuborg en zijn band. Niels is een getalenteerde muzikant uit Rotterdam die samen met muzikanten uit onder andere Ghana, Kaapverdië en Suriname een feest op de dansvloer komt bouwen met hun mix van culturen en invloeden."
18 oktober, 19.00-23.00, Paradiso

Giant Steps * Music From Memory
"Music From Memory, één van Amsterdams leukste platenlabels, organiseert een avond in Cinetol samen met het Britse Giant Steps/Brilliant Corners-collectief. MFM graaft vergeten muziek uit het verleden op en presenteert dit via nieuwe uitgaven en via clubavonden als deze. Giant Steps is een rondreizende clubavond van Brilliant Corners uit London. BC is een restaurant en wordt gerund door liefhebbers van het perfecte thuisfeest met subliem geluid, vandaar ook dat ze een geweldig geluidssysteem meenemen uit London."
19 oktober, 18.00 -04.00, Cinetol

Eigen events van Antal

Instores in Rush Hour: woensdag t/m zaterdag, 19.00-21.00, in Rush Hour
Shelter: 18 oktober, 23.00-08.00, in Shelter
Giant Steps: 20 oktober, 18.00-04.00 uur in Cinetol

Tips van Joep Schmitz (Eurabia en Cairo Liberation Front)

Entrée Presents met o.a. Bruxas & Jameszoo

"Op donderdagavond wordt de Kleine Zaal van het Concertgebouw omgetoverd tot club en duiken we de nacht in met de jazz, elektronica, precisie en waanzin van Jameszoo. Vorig jaar opende hij ADE samen met het Metropole Orkest, maar vanavond strijdt hij met zijn eigen live quartet. Daarnaast brengt Bruxas nostalgische gemoedelijke elektronische exotica. Waar ze de tijd vandaan halen begrijp ik nog steeds niet, maar dit geesteskind van psychrocker Jacco Gardner en percussionist Nic Mauskovic (van The Mauskovic Dance Band) is ook zeker moeite waard om te checken!"
18 oktober, 22.00 uur in het Concertgebouw

Felabration met o.a. Nihiloxica en Basa Basa
"Op vrijdag staat Paradiso-Noord bij ons Eurabia evenement in het teken van Arabische muziek. De dag erna focust Felabration op diezelfde locatie op Afrikaanse muziek. Naast 'African Soul Power' Basa Basa en Bixiga 70 vind je daar Nihiloxica op het programma. Deze unieke liveband werd geïntroduceerd door het waanzinnige Nyege Nyege Tapes en bevat in totaal zes percussionisten uit Uganda. Muzikaal doen deze hypnotiserende geluiden denken aan krautrock en waren ze daarmee deze zomer een van de hoogtepunten op Strange Sounds From Beyond."
20 oktober, 19.00 uur tot 05.00 uur in Paradiso Noord

&Textures met o.a. Awesome Tapes of Africa & Habibi Funk
"Mocht je die zaterdag nog even door willen gaan adviseren we je om naar de OT301 te gaan. Daar brengt &Textures die twee werelden samen door twee belangrijke curators een podium te geven. Brian Shimkov, beter bekend als Awesome Tapes of Africa, bracht met zijn label de muziek van o.a. Ata Kak, Dja Katapila en Hailu Mergia naar het Westen. Ook Jannis Stürtz, oprichter van het re-issuelabel Habibi Funk, introduceerde Arabische namen als Ahmed Malek, Dalton en Kamal Keila."
20 oktober, 22.00 uur tot 05.00 uur in OT301

Eigen events van Joep Schmitz

Superpsyched om met Cairo Liberation Front de 3de ADE editie van onze clubavond Eurabia te hosten op 19 oktober in Paradiso Noord, met o.a. de Nederlandse primeur van het Palestijnse acid duo Zenobia, de terugkeer van de Syrische keyboard virtuoos Rizan Said en nog veel meer moois.

Tips van Rocco Veenboer (oprichter Awakenings)

DJ Heidi & Bridges for music: ADE Welcome Lunch
"Een team van muzikanten/DJs/anderen fietst in aanloop naar ADE van Berlijn naar Amsterdam om geld op te halen voor Bridges for music: een goed doel dat zich inzet voor scholing in muziek en computer design in de townships van Zuid-Afrika. DJ Heidi serveert lasagne, aanschuiven kost €30, de opbrengst gaat naar Bridges for music."
17 oktober, 14.00 uur, Keizer culinair, Elandsstraat 169-173

Eigen event:
Awakenings ADE by Day 21 oktober, 12.00 uur - 22.00 uur in Gashouder
"De aller fijnste line-up van heel ADE met de grootste visuele trip die awakenings ooit gaf dus blijf lekker nuchter dan kun je maandag gewoon naar je werk."

Volg alles over ADE op www.parool.nl/ade

Awakenings Beeld Vincent van den Boogaard
AwakeningsBeeld Vincent van den Boogaard
Meer over