Nog geen definitieve sluiting cafés door strengere regels

Het three strikes and you're out-principe na horeca-overlast heeft in Centrum en Zuid nog niet tot definitieve sluiting van cafés geleid. Sinds 1 september kunnen horecagelegenheden na drie grote overtredingen hun (terras)vergunning kwijtraken. Van zo'n grote overtreding is bijvoorbeeld sprake als herhaaldelijk sluitingstijden zijn overtreden of het terras is 'uitgewaaierd'.

Wanda Nikkels
Een zaterdagavond op het Rembrandtplein. Beeld ANP
Een zaterdagavond op het Rembrandtplein.Beeld ANP

In Centrum zijn zeven keer sancties getroffen, aldus woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom. In alle gevallen ging het om het negeren van sluitingstijden door ondernemingen op en rond het Leidseplein en Rembrandtplein. Zij moesten daarom een week een uur eerder sluiten. Bij restaurant annex loungebar Little Buddha op het Kleine-Gartmanplantsoen werd daarna binnen één week opnieuw een overtreding geconstateerd. De zaak zal daarom mogelijk een week moeten sluiten. Volgens Sander de Klerk, manager van Little Buddha, ging het die tweede keer om een paar mensen die na sluitingstijd bij de garderobe op hun jas wachtten. 'Volgens de handhavers moesten ze dat buiten doen.'

Dat bij uitgaanspleinen meer overtredingen zijn geconstateerd, komt volgens Eikelboom doordat daar intensiever wordt gecontroleerd.

De nieuwe regels leidden destijds tot veel protest van de horeca. Ondernemers waren bang dat zaken gesloten zouden worden op basis van één telefoontje van querulanten.

Eikelboom benadrukt dat klachten nooit voldoende zijn om een zaak te sluiten. 'We komen na klachten wel kijken. Als dan overtredingen worden geconstateerd, nemen we maatregelen.' In Zuid zijn geen sancties getroffen.

Meer over