Inhuldiging

Nog 7 dagen: Het koninklijk toilet op CS

Amsterdam bereidt zich voor op de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april. Het Parool telt af in een serie. Vandaag: de koninklijke retirade op het CS.

Bart Middelburg
De wachtkamer in Haarlem Beeld anp
De wachtkamer in HaarlemBeeld anp

Waar moeten Willem-Alexander, Máxima en aanhang heen als zij straks tijdens die urenlange Koningsvaart over het IJ plotseling heel erg nodig moeten?

Zij kunnen dan even aanleggen bij het Centraal Station. De koninklijke familie heeft al sinds de oplevering in 1889 van het door Pierre Cuypers ontworpen stationsgebouw een eigen retirade op het CS, op perron 2b.

Eind negentiende eeuw werden in het hele land imposante stationsgebouwen opgetrokken, waarvan Amsterdam, Den Haag Hollands Spoor, Utrecht, Baarn en Apeldoorn van koninklijke wachtkamers werden voorzien; Apeldoorn werd in de jaren zeventig gesloopt, de rest is of wordt gerestaureerd.

De kamer in Amsterdam bestaat uit een statige wachtruimte, een even statig trapportaal, en de kapkamer, een 'garderoberuimte om toilet te maken', zoals het officieel heet; in die kapkamer bevindt zich ook de koninklijke wc.

Eén van de eerste keren dat de wachtkamer werd gebruikt, was in juli 1890, bij een officieel bezoek van koningin-moeder Emma en prinses Wilhelmina aan Amsterdam; de laatste keer was in februari dit jaar, toen Willem-Alexander, Máxima en kinderen per Alpenexpress afreisden naar Lech.

Incidenten hebben zich in het ruim 120-jarige bestaan van de wachtkamer niet voorgedaan, behoudens een voorval in september 1931, toen een glazenwasser voorafgaand aan een bezoek van (inmiddels) koningin Wilhelmina in de ruimte van een trap viel. Hij moest worden afgevoerd naar het Binnengasthuis.

Vanwege de privacy van het koninklijk huis mag echter niemand een blik werpen op de wc-pot. 'Nee, het toilet, dat doen we niet,' aldus Honing. Dat wil overigens niet zeggen dat er helemaal niets over bekend is. In 1982 mochten vier stadsverslaggevers van deze krant het closet bij hoge uitzondering even zien. Welnu: het is een vrij kleine, Delfts blauwe pot met een houten bril in vlindermodel.

Neem een virtuele rondleiding door de wachtkamers.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over