Update

NK natuurijs dichtbij

De sectie marathon van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders bond denkt aanstaande dinsdag of woensdag het nationaal kampioenschap op natuurijs te kunnen uitschrijven.

ANP/Redactie
Het peloton rijdt vandaag zijn rondjes tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. © ANP Beeld
Het peloton rijdt vandaag zijn rondjes tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. © ANP

Wedstrijdcoördinator Teun Breedijk is momenteel een groot aantal locaties aan het inspecteren die voor het houden van het NK in aanmerking komen.

'De sneeuw is op veel plekken spelbreker. Maar in het noordoosten van het land ligt veel minder sneeuw dan elders. Daar is het ijs ook bijna dik genoeg voor het NK', aldus Breedijk. Volgens Breedijk hebben de ijsclubs Nieuw-Amsterdam (Ermerstrand en Parc Mesu), De Hondsrug (Zuidlaardermeer) en de Noorder Rondritten (Schildmeer) momenteel de beste papieren.

IJsclubbestuurder Jan Baarslag van Nieuw-Amsterdam verwacht woensdag het NK op Parc Sandur van Landal te kunnen houden. 'We hebben momenteel een ijsdikte van 13 centimeter. Maar op plekken waar de windwakken lagen, ligt 6 centimeter. We kunnen de halve centimeter dikke sneeuwlaag die erop ligt er wel afhalen en dan hebben we per nacht een ijsgroei van 3 centimeter. Woensdag zijn we er klaar voor', aldus Baarslag.

Meer over