Nims eiland **

Regie: Jennifer Flacket
Met: Abigail Breslin, Jodie Foster, Gerard Butler

In de verfilming van het avontuurlijke kinderboek Nim's island van de Canadees-Australische schrijfster Wendy Orr zitten veel ingrediënten die je sympathiek en fantasierijk mag noemen.

Om te beginnen natuurlijk de parmantige elfjarige Abigail Breslin, die tegenwoordig wel vaker wordt ingezet wanneer er een hartveroverend meisje nodig is. Ze speelde onder andere in Definitely, maybe, No reservations en Little miss Sunshine. Voor die laatste rol kreeg ze een Oscarnominatie. Volgende week zien we haar op haar allerbest in het aangrijpende drama Keane.

Nim (Breslin) is de dochter van een zeebioloog (Gerard Butler), die de wereld de rug heeft toegekeerd nadat zijn vrouw door een walvis was opgeslokt. Vader en dochter wonen nu op hun eigen eiland, een klein paradijsje met een heuse vulkaan, dat ze delen met een tamme hagedis, een slimme pelikaan en een zeeleeuw die kan voetballen.

Nim is dol op spannende boeken over de avonturier Alex Rover (ook gespeeld door Butler), en voor de jeugdige kijkers zal het zeker een aardige verrassing zijn wanneer deze papieren Alex af en toe in levenden lijve naast Nim verschijnt. Hoe echt kan een fantasiefiguur zijn?
Spannend wordt het, wanneer Nims vader na een zware storm niet terugkeert van een expeditie op zee. Nim staat er nu tot haar grote verdriet alleen voor. Bovendien dreigt haar eiland overvallen te worden door een schip vol toeristen.

Ten einde raad stuurt Nim een e-mail naar haar grote held Alex Rover. En ze krijgt nog antwoord ook! Ze weet alleen niet dat Alex in werkelijkheid de met smet- en straatvrees behepte schrijfster Alexandra is (Jodie Foster), die voor geen goud haar kamer zou willen verlaten. Maar nu heeft iemand haar hulp nodig!
Naarmate dit avontuur vordert, blijkt echter dat de regie van Jennifer Flacket en het scenario dat ze samen met haar echtgenoot Mark Levin schreef, veel te wensen overlaten. Bij de invulling van één en ander toont ze zich minder creatief dan de vrolijke animatiescènes in het begin suggereren.

Het is een rommelig en veel te simpel uitgewerkt verhaal geworden, waarin Flacket karikaturen en belegen stoplappen niet schuwt.

Met de originele stemmen was het allicht nog wel een puntje beter uit de verf gekomen, maar hier wordt alleen de Nederlands-Vlaams nagesynchroniseerde versie uitgebracht. (LEO BANKERSEN)

Trailer
Website

null Beeld
Meer over