Nijpels: Rutte schuift te ver naar de PVV

VVD-coryfee Ed Nijpels vindt dat coalitie onder leiding van zijn partijgenoot premier Mark Rutte een 'kerkhof van niet ingeloste beloftes' creëert. De oud-partijleider van de liberalen stoort zich aan de 'symboolwetgeving' en vindt dat zijn partij te ver opschuift richting de PVV. Dat zegt hij in een vandaag gepubliceerd interview met het AD.

ANP
© ANP Beeld
© ANP

'Met een vrij grote groep mensen vind ik dat we te ver opschuiven richting de PVV', zegt Nijpels in de krant. Hij stoort zich bijvoorbeeld aan de voorgenomen invoering van minimumstraffen, die hij betitelt als symboolwetgeving. 'Je spreekt wantrouwen uit in de rechterlijke macht. Dat moet je niet doen als je de liberale rechtsstaat wilt verdedigen.' Volgens Nijpels wekt het kabinet de indruk dat Nederland veiliger wordt, terwijl er in de praktijk eigenlijk niets verandert.

Ook de verhoging van de griffierechten en de volgens hem onuitvoerbare plannen voor het immigratiebeleid zijn Nijpels een doorn in het oog. Nijpels zegt in de krant ook dat de VVD zich meer moet verweren. 'Het parlement is geen stempelmachine. Soms moet je tot de conclusie komen dat er buiten Geert Wilders geen zinnig mens het eens is met een maatregel. Dan moet je ermee stoppen.'

Goedmakertje
De oud-partijleider vindt bijvoorbeeld het voorstel om dubbele nationaliteiten te ontmoedigen een goedmakertje richting de PVV. 'Daar gaan we nog veel lol aan beleven. We hebben 1.121.000 inwoners met een dubbel paspoort. Er is nooit enig aantoonbaar probleem geweest. Niemand heeft er last van, maar nu komt er wel wetgeving.' Volgens hem worden negatieve adviezen van de Raad van State linea recta door de papierversnipperaar gehaald en gaat dat bij de dubbele paspoorten ook gebeuren.

Overigens betekent de kritiek niet dat Nijpels twijfelt over zijn lidmaatschap van de partij. 'Alleen de vraag stellen is al zondig.'

Meer over