Nieuwe wet: alle krakers moeten weg

DEN HAAG - Het kraakverbod zoals dat wordt voorgesteld door CDA, VVD en ChristenUnie, moet ook een einde maken aan de bestaande kraakpanden.

De indieners van het initiatiefwetsvoorstel hebben het ook op de bewoners van bestaande kraakpanden voorzien. ''Kraken wordt verboden. Zodra de wet er is, moeten zij zich dus uit de voeten maken,'' zegt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg. Alleen als ze het pand hebben verlaten voor het ingaan van de wet, zijn ze niet strafbaar, zegt ze.

Mede-indiener Jan ten Hoopen van het CDA beaamt dat. Wel merkt hij op dat het waarschijnlijk de capaciteit van politie en justitie te boven zal gaan om alle kraakpanden meteen te ontruimen.

Op kraken komt een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en acht maanden te staan. Dat staat in het initiatiefwetsvoorstel Kraken en leegstand dat Ten Hoopen en Van der Burg samen met ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob vandaag naar de Raad van State hebben gestuurd voor advies.

In plaats van een overtreding moet kraken een misdrijf worden. Dat zal het makkelijker maken om krakers te vervolgen, denkt Ten Hoopen. ''Nu is nog nooit iemand wegens kraken veroordeeld.''
Voor alleen kraken denken de indieners aan een straf van vier maanden. Als krakers in herhaling vallen of zich te buiten gaan aan vernieling of geweld, loopt de straf verder op.

''Het is niet het recht van de straat maar het recht van de staat om woonruimte te herverdelen,'' zegt Ten Hoopen. ''We willen het eigendomsrecht herstellen. Ook geeft kraken nu veel overlast, al was het maar van Oost-Europeanen die hier gratis komen wonen. Verder worden krakers steeds gewelddadiger bij ontruimingen.'' (BART VAN ZOELEN)

Een rouwstoet van Kraakgroep De Pijp trok in januari van dit jaar door De Pijp in Amsterdam ter nagedachtenis aan betaalbaar wonen in de buurt. Tijdens de tocht werd stilgehouden op verschillende plekken waar voorheen kraakpanden stonden. Volgens Kraakgroep De Pijp zijn deze panden gesloopt en vervangen door dure koopwoningen of leegstand. Foto ANP/Erik van 't Woud Beeld
Een rouwstoet van Kraakgroep De Pijp trok in januari van dit jaar door De Pijp in Amsterdam ter nagedachtenis aan betaalbaar wonen in de buurt. Tijdens de tocht werd stilgehouden op verschillende plekken waar voorheen kraakpanden stonden. Volgens Kraakgroep De Pijp zijn deze panden gesloopt en vervangen door dure koopwoningen of leegstand. Foto ANP/Erik van 't Woud
Meer over