'Nieuwe waterstoffabriek haalt 90.000 auto's van weg'

De nieuwe waterstoffabriek in het Botlekgebied die sinds eind vorig jaar draait en vandaag officieel is geopend, vermindert de uitstoot van het broeikasgas CO2 in de regio rond de Rotterdamse haven met 200.000 ton per jaar. 90.000 auto's van de weg halen, heeft hetzelfde effect. Dat zeggen Air Products en ExxonMobil, de bedrijven achter het project.

ANP/Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

De fabriek, die in anderhalf jaar uit de grond werd gestampt en een investering vergde van 200 miljoen euro, werd als voorbeeld van een duurzaam project met enthousiasme begroet door de centrale en lokale overheid.

Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) verrichtte de opening in
aanwezigheid van onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

De fabriek produceert waterstof uit overtollig gas van de raffinaderij van ExxonMobil in de Botlek. De raffinaderij op haar beurt gebruikt de waterstof voor de ontzwaveling van olieproducten en bij de fabricage van petrochemische producten. Het project levert een energiebesparing op van 15 procent.

Air Products levert ook andere raffinaderijen in de regio waterstof. Tijdens de Olympische Spelen in de zomer rijden er in Londen bussen op waterstof die in Rotterdam wordt geproduceerd.

De nieuwe fabriek, die een verouderde faciliteit vervangt, produceert per dag 300 ton waterstof.

Meer over