Nieuwe Van der Pekbrug verbindt oud met nieuw

De brug is niet alleen een letterlijke maar ook een figuurlijke verbinding tussen Overhoeks en de Van der Pekbuurt.

Jasper Bol
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Met een grote rode schaar knipte stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum vrijdag het lint door, waarmee ze de de brug officieel opende. De brug voor auto's, fietsers en voetgangers moet de twee heel verschillende wijken met elkaar verbinden.

"Het was hiervoor alleen maar sluip-door-kruip-door", zegt Van Berkum. "Het oud en het nieuw moet met deze brug weer verbonden worden. Het is voor het stadsdeel belangrijk om deze twee buurten weer met elkaar te verbinden."

In de nieuwe wijk Overhoeks worden wonen en werken gecombineerd. Er wonen al ongeveer 500 mensen in 250 appartementen, de Shelltoren is omgedoopt tot A'DAM Toren en er zijn nog meer flats in aanbouw. De brug zorgt voor een eigen route naar de A'DAM toren en de andere gebouwen, zodat de woonwijk een verkeersluwe buurt blijft.

Symbolische verbinding
Andersom moet de brug mensen naar de Van der Pekbuurt trekken. Overhoeks stond lang met de rug naar de oude buurten in Noord toe. Bewoners gingen liever met de pont richting binnenstad, in plaats van naar de winkels in de Van der Pekbuurt. "Bewoners van Overhoeks komen vaak uit de binnenstad. Hun blik was in het begin nog vooral gericht op het oude centrum," zegt Van Berkum.

Daar komt nu langzaam verandering in, zegt ze. "Ik merk dat bewoners van Overhoeks nu ook enthousiast zijn over de Van der Pekbuurt. Ze vinden het oude Noord erg leuk, maar het is allemaal nog in ontwikkeling. De brug is niet alleen een fysieke, maar ook een symbolische verbinding."

Frits Groen (81) denkt daar anders over. Hij woont al 45 jaar in de buurt en ziet het niet zo snel gebeuren dat de brug meer mensen trekt. "Dat blijven yuppen en dit zijn arbeiders," zegt hij terwijl hij naar het groepje woonflats aan de overkant van de brug wijst.

Rick Tang (32) woont met zijn gezin in Overhoeks. Volgens hem zijn de wijken al verbonden. "Er zijn in Overhoeks geen supermarkten en mensen gaan niet voor hun boodschappen naar de overkant van het IJ."

Lot Douze (38) runt sinds 2,5 jaar boekhandel Over Het Water in de Van der Pekstraat. Mensen uit zowel Overhoeks als de oude buurten bezoeken haar winkel. "Het is een leuke mengeling van mensen uit meerdere buurten in Noord. Steeds meer mensen weten de straat te vinden." Douze hoopt dat de brug nog meer mensen naar het oude deel trekt. "Mensen ontdekken nu dat ze leuk kunnen winkelen en eten in hun eigen buurt."

De Van der Pekbrug is vrijdag officieel geopend voor verkeer, maar nog niet helemaal af. De brug wordt de komende weken nog verder afgewerkt met basaltstenen die ooit werden gebruikt voor een dijk in Zeeland. "Nog een symbool voor het oude en het nieuwe," zegt Van Berkum.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over