Nieuwe studenten UvA krijgen les in een tent

Het rechtengebouw van de UvA is niet af waardoor er colleges in een tent worden gegeven.

Lorianne van Gelder
De tijdelijke locatie van de UvA Beeld Henriëtte Hoogervorst
De tijdelijke locatie van de UvABeeld Henriëtte Hoogervorst

Tientallen pontons tussen de universiteitsgebouwen op het Roeterseiland worden nu klaargemaakt voor een kampeercollegezaal voor 450 studenten.

De aankomende rechtenstudenten zouden in gebouw-A van het Roeterseilandcomplex les krijgen, maar de werkzaamheden van het gebouw zijn nog niet gereed in september.

De tent dient als tijdelijke optie. Er is elektriciteit, wifi en een systeem om te koelen of verwarmen. Het is niet bekend tot wanneer de studenten college krijgen in de tent. Het zal geen kwestie van maanden zijn, zegt de omgevingsmanager.

Veel aanmeldingen
Een andere reden voor deze noodoplossing is de explosieve groei van het aantal studenten voor het studiejaar 2017-2018. Daardoor zijn de universiteitsgebouwen vol.

In totaal kwamen er vijtig procent meer aanmeldingen van nieuwe studenten, waarmee de teller op bijna 15.000 komt.

Vreemd verhaal
Studentunie Asva vindt het 'bizar' dat er een tent wordt opgetrokken. "Beter een tent dan niet genoeg onderwijslocaties, maar het is een vreemd verhaal," zegt voorzitter Henriëtte Hoogervorst. "Studenten moeten zich goed kunnen concentreren, dus laat het een goede tent zijn."

Hoogervorst: "Het voorval rakelt wel herinneringen uit het verleden op. Een UvA-student zegt net: 'Ik studeer al vier jaar in een bouwplaats en wil eindelijk gewoon een normale sfeer op de campus'."

De fietsen die voorheen op de pontons tussen café Crea en de universiteitsgebouwen stonden, worden in een nieuwe fietskelder geplaatst.

De fietsen die hier eerst stonden, verhuizen naar de ondergrondse parkeerplaats Beeld Henriëtte Hoogervorst
De fietsen die hier eerst stonden, verhuizen naar de ondergrondse parkeerplaatsBeeld Henriëtte Hoogervorst

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over