Nieuwe staking op luchthaven Frankfurt

Grondpersoneel van de luchthaven van Frankfurt gaat vandaag opnieuw staken om de eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Dat maakte de vakbond GdF zondag bekend. De partijen konden geen overeenstemming bereiken over een plan van een onafhankelijk bemiddelaar.

ANP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De staking zou maandagochtend om 5 uur beginnen en 48 uur duren, aldus de bond vannacht. Zondag werd nog gerept over een staking van 24 uur. Het gaat om een groep van ongeveer 200 medewerkers die vliegtuigen op de start- en landingsbanen begeleiden. Zij vinden dat ze recht hebben op meer loon sinds de aanleg van een vierde baan, die meer werk oplevert. De bond zou in sommige gevallen tot 70 procent meer loon vragen, wat luchthavenexploitant Fraport onverantwoord vindt.

Fraport gaf in een verklaring aan dat vandaag tot 70 procent van de vluchten zal kunnen doorgaan, van de circa 1250 dagelijkse vluchten. Alle intercontinentale vluchten gaan door, aldus het luchthavenbedrijf. Donderdag werden door de staking 172 vluchten geannuleerd en vrijdag nog eens 301, hoofdzakelijk van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Analisten schatten het omzetverlies voor Lufthansa op 40 miljoen euro.

Frankfurt is het belangrijkste vluchtencentrum van Lufthansa en de op twee na grootste luchthaven van Europa, na Heathrow en Charles de Gaulle. De luchthaven van Frankfurt verwerkt jaarlijks 56 miljoen passagiers en telt ruim 70.000 werknemers.

Meer over