Update

Nieuwe president Jemen vraagt om buitenlandse hulp

De man die Ali Abdullah Saleh opvolgt als president van Jemen, heeft om buitenlandse hulp gevraagd. Abd-Rabby Mansour Hadi wil geld om de economie nieuw leven in te blazen. Ook wil hij hulp om de conflicten op te lossen met islamitische rebellen en separatisten in het Arabische land.

Redactie
Jemenitische militairen tijdens een oefening vlakbij de hoofdstad Sanaa. Beeld reuters
Jemenitische militairen tijdens een oefening vlakbij de hoofdstad Sanaa.Beeld reuters

Jemen is het armste land in de regio. Het heeft niet alleen te kampen met een verwaarloosde economie, maar ook met tal van interne conflicten.

Inwoners van Jemen gaan morgen naar de stembus. Maar de rust in het land is allesbehalve teruggekeerd. Het leger vocht vandaag met separatisten in de havenstad Aden, waar ook een stemlokaal in de lucht vloog. De regeringstroepen kwamen gisteravond aan in Aden, waar zuidelijke separatisten dreigden de verkiezingen met geweld te verstoren. De aanwezigheid van de militairen moet burgers geruststellen.

Sinds afgelopen week is het aantal aanvallen op kantoren van verkiezingsautoriteiten en stemlokalen in Jemen toegenomen. Vandaag bestormden tientallen mensen maandag het hoofdkwartier van de verkiezingscommissie in de zuidelijke stad Ataq. De oproerpolitie gebruikte traangas tegen de betogers. In enkele zuidelijke dorpen blokkeerden inwoners wegen, om te voorkomen dat stembussen werden neergezet.

Enige kandidaat
De stemronde van morgen moet Hadi officieel aan het presidentschap helpen. Hij is de enige kandidaat, dus de uitslag staat al vast. De verkiezingen zijn een uitvloeisel van de overeenkomst die president Ali Abdullah Saleh in november na een volksopstand sloot over zijn aftreden.

Een aantal prominenten heeft steun uitgesproken voor Hadi en de bevolking opgeroepen om te gaan stemmen. 'Hadi heeft lokale, regionale en internationale steun en is een gerespecteerd leider met een visie voor de toekomst', aldus generaal Ali Mohsen al-Ahmar, die eerder overliep naar de demonstranten. Ook Nobelprijswinnaar Tawakkul Karman wil dat de Jemenieten hun stem uitbrengen om de vruchten van de opstand te plukken.

Boycotten

Of de stemronde een succes zal worden, is nog maar de vraag. De separatistische rebellen in het zuiden hebben gezegd de stemronde te zullen boycotten. 'We geven niets om deze verkiezing', aldus Abdo al-Maatari van de zuiderlingen. Ook veel noorderlingen zien niets in de stemronde. 'Wij boycotten deze verkiezingen omdat ze oppervlakkig zijn, met slechts één kandidaat', lichtte Dayfallah al-Ahami van de Houthi Leiderschapsraad in het noorden toe.

Volgens kenners is de kans groot dat de verkiezingen niet leiden tot langdurige vrede. 'Als het de nieuwe overheid niet lukt om de zuiderlingen te re-integreren, net als de Houthi's en de jeugd, dan is een conflict onvermijdelijk', aldus politiek analist Abdulghani al-Iryani.

Ook anderen twijfelen of Hadi genoeg macht heeft om de problemen in het armste land in het Midden-Oosten het hoofd te bieden. Hij wordt over het algemeen gezien als zaakwaarnemer en niet als doorgewinterd leider.

Daarnaast speelt Saleh, die 33 jaar aan de macht was in Jemen, nog een belangrijke rol. Hij verblijft sinds eind januari voor medische behandeling in de Verenigde Staten na de aanslag op zijn leven in juni. Saleh heeft echter aangegeven terug te zullen keren zodra hij beter is. Bovendien zitten al zijn vertrouwelingen nog op hun post in Jemen, waardoor van een verandering van regime voorlopig nog geen sprake is.

undefined

Meer over