Nieuwe positie voor Amalia

Prinses Amalia (9) wordt door de troonsbestijging van haar vader de, zoals het in de Grondwet staat, 'vermoedelijke erfgename van de troon'.

Beatrix en Amalia in Italië, in 2006 Beeld photo_news
Beatrix en Amalia in Italië, in 2006Beeld photo_news

'Kroonprinses' dus, in de volksmond, ook al wordt er in Nederland nooit gekroond, alleen maar 'ingehuldigd'. De geboorte van een broertje kon al sinds 1983 geen roet meer in het eten van vrouwelijk opvolgsters gooien: meisjes hebben sindsdien gelijke rechten op de troon. De eerste opvolgster kan daarom ook de titel Prinses van Oranje krijgen, die uitsluitend bij deze positie hoort.

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, roepnaam Amalia, werd geboren op zondag 7 december 2003 in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag, als oudste kind van troonopvolger prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De twee vrouwelijke artsen, J. Kreijen en M. Smeets, lieten weten dat het kind kerngezond was. Het kwam om 17.01 uur ter wereld. De vader knipte zelf de navelstreng door.

De baby werd verwelkomd met 101 kanonschoten. Voor het eerst werden er bij een prinsesje net zoveel schoten afgevuurd als bij een jongen in dezelfde positie. Saluutbatterijen gingen kort na de geboorte op vier plaatsen in het koninkrijk aan de slag: Den Haag, Den Helder, Willemstad op Curaçao en Oranjestad op Aruba.

Amalia werd op 12 juni 2004 in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag gedoopt door dominee Carel ter Linden: 'Als het eenmaal tot haar doordringt voor welke toekomst zij in de wieg is gelegd, is de kans groot dat zij denkt: maar wil ik dit wel? Moet ik dit ook? Wie vraagt dat van mij? De mensen, de geschiedenis van dit land? Vraagt God het van mij? En als, naast de schoonheid van haar roeping, ook de zwaarte daarvan tot haar doordringt, zal zij ook denken: kan ik dat wel? Wie anders kan haar daarop een antwoord geven dan tenslotte zij zelf?'

Haar ouders proberen hun kinderen intussen zo veel mogelijk een gewone jeugd te geven en tegen te veel media-aandacht te beschermen door een code af te spreken met de journalisten: af en toe houden ze een fotosessie en geven ze informatie, maar de pers moet het gezin dan ook verder met rust laten. Amalia toonde zich bij de fotosessies overigens uitstekend op haar gemak. Ze zwaaide er regelmatig lustig op los. Bij de poseersessie in de zomer van 2010 blies ze fanatiek op een oranje vuvuzela. 'Genetisch bepaald', oordeelde papa.

In december 2007 ging Amalia voor het eerst voor basisonderwijs naar de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar. Ze zit inmiddels in groep 6. De pientere prinses, spreekt onder meer Spaans en naast haar huiswerk heeft ze nog tijd voor judo, hockey, ballet, paardrijden en viool spelen. Ook heeft ze al enkele zwemdiploma's op zak. Willem-Alexander en Máxima bereiden hun oudste dochter voorzichtig voor op haar publieke rol. Geleidelijk aan verschijnt ze vaker in het openbaar.

Meer over