Nieuwe multimediatour in het teken van muziek in Rijks

Alleen naar het Rijksmuseum voor de schilderijen? Vanaf vrijdag kun je er ook naar muziekinstrumenten kijken en luisteren. Het museum lanceert Muziek in het Rijksmuseum, met bijbehorende multimediatour.

Emma van der Zalm
Het Rijksmuseum Beeld anp
Het RijksmuseumBeeld anp

De eeuwenoude en prachtig gedecoreerde virginaal is zijn favoriet, zegt conservator muziekinstrumenten Giovanni Paolo Di Stefano terwijl hij door de tijdelijke tentoonstelling Huismuziek in het Rijksmuseum loopt.

Het toetseninstrument werd bespeeld door jonge vrouwen, vandaar de naam. De cello of fluit waren voor hen uit den boze omdat het niet netjes was als een vrouw op een instrument blies (te erotisch) of een instrument tussen de benen had.

Gepassioneerd vertelt de conservator hoe kunst en muziek elkaar al eeuwen beïnvloeden. "In elk tijdperk maakten kunstenaars gebruik van muziek. Op honderden schilderijen die door het museum hangen, wordt verwezen naar muziek. Daarnaast beschikt het Rijksmuseum ook nog eens over zo'n 500 historische instrumenten."

Het is duidelijk: er is genoeg muziek te vinden in het Rijksmuseum, en daar willen ze met dit project meer aandacht aan besteden.

Animaties
Met behulp van de bijbehorende multimediale tour 'Muziek' die via de app van het Rijksmuseum te downloaden zal zijn, worden bezoekers langs twintig pronkstukken uit de verschillende tentoonstellingen geleid. Ondertussen kunnen ze op hun telefoon animaties en foto's bekijken en audio beluisteren.

De tour laat je op een andere manier naar de kunstwerken kijken, omdat het een extra betekenis toevoegt, zegt Renate Meijer, coördinator van de multimediatour.

De uitleg bij de tour wordt gegeven door bekende musici zoals Daniele Gatti, Janine Jansen en Ton Koopman. Vanuit hun eigen ervaring of expertise vertellen zij over de context en het verhaal achter de werken.

Een van die werken is het schilderij Stilleven met Breidel van Johannes Torrentius, waarin de matigheid centraal staat.

Brautigam
Maarten de Kroon maakte er een film over en vertelt over de bladmuziek op het schilderij. Wanneer de noten in het echt gespeeld worden, klinken ze als een dronkenmanslied. Volgens De Kroon roept deze nieuwe informatie vragen op over de boodschap van het schilderij: leven we matig of onmatig?

Koning Lodewijk Napoleon bestelde deze fortepiano in 1808 voor zijn muzikale echtgenote Hortense. Beeld Rijksmuseum
Koning Lodewijk Napoleon bestelde deze fortepiano in 1808 voor zijn muzikale echtgenote Hortense.Beeld Rijksmuseum

Rond het project worden verschillende muzikale evenementen georganiseerd, te beginnen bij de lancering ervan, op vrijdag 19 mei.

In de Eregalerij zal de wereldberoemde pianist Ronald Brautigam de sonates van Beethoven spelen op de fortepiano uit 1808 van het Rijksmuseum. De piano van koning Lodewijk Napoleon is vergelijkbaar met het model waarop Beethoven tussen 1803 en 1805 zijn pianowerken componeerde.

De collectie van het museum leent zich het beste voor klassieke muziek, geeft Meijer toe. Maar het uitgangspunt van het project is uiteenlopende muziekoptredens aan te bieden, om het museumbezoek nog meer te verrijken.

De Amsterdamse dj Von Rosenthal zal voor en na het concert van Brautigam hits draaien vanuit het Atrium, voor degenen die het concert in de Eregalerij niet kunnen bijwonen.

Vanwege grote belangstelling zijn er extra kaarten beschikbaar voor het concert van Brautigam, te koop via de website van het Rijksmuseum.

Meer over