Nieuwe Mondriaan opgedoken bij Christie's Amsterdam

Er is een nieuwe Mondriaan ontdekt bij de veiling Christie's in Amsterdam. Het werk is omstreeks 1902 geschilderd en was tot nog toe onbekend.

Tom Kieft
Landschap bij Arnhem, van Piet Mondriaan, omstreeks 1902. Beeld Christies Amsterdam
Landschap bij Arnhem, van Piet Mondriaan, omstreeks 1902.Beeld Christies Amsterdam

De blauw-groene aquarel van een Arnhems landschap staat nog in geen enkele catalogus beschreven. Ook heeft het nooit eerder in een museum gehangen.

Dat is voor een werk van een kunstenaar van het kaliber van Mondriaan uniek, zegt Odette van Ginkel, de kunstexpert van Christie's Amsterdam waar het werk is ontdekt. "Soms verdwijnt een werk in een privécollectie. Maar dan staat het wel nog in de catalogussen. Het gebeurt eigenlijk nooit dat we een schilderij van zo'n grootheid ontdekken waarvan nog niets bekend is."

Er mag dan niks bekend zijn over het werk. Volgens de veiling bestaat er geen twijlfel over de echtheid ervan. Het schilderij draagt de authentieke signatuur van Piet Mondriaan. Daarbij is een soortgelijk werk van Mondriaan bekend dat is geschilderd vanaf dezelfde plek aan de noordkant van Arnhem.

180.000 euro
Het werk meet 53,5 cm bij 71,5 cm stamt uit 1902/1903, toen Mondriaan nog niet zijn kenmerkende stijl - de drie primaire kleuren - had ontdekt.

De opbrengst van het 'Landschap bij Arnhem' wordt geschat tussen de 120.000 en 180.000 euro. Het schilderij wordt dinsdag 13 december geveild, tegelijk met een andere Mondriaan: 'Tak met twee Japanse lelies'.

Meer over