Nieuwe kroongetuige verklaart over reeks liquidaties

Justitie heeft een nieuwe kroongetuige geworven die explosieve verklaringen heeft afgelegd over een lange reeks onderwereldmoorden - zowel in (de regio) Amsterdam als in (de regio) Utrecht.

Paul Vugts
De rechtbank op Schiphol waar het OM de nieuwe kroongetuige vrijdag preenteert. Beeld ANP
De rechtbank op Schiphol waar het OM de nieuwe kroongetuige vrijdag preenteert.Beeld ANP

De kroongetuige is Nabil B. (30) uit Utrecht. Hij spreekt over liquidaties en voorbereidingen daartoe. Hij had zichzelf bij de politie gemeld als getuige en heeft in december 2017 een kroongetuigedeal gesloten.

Begin januari zijn de verklaringen verstrekt aan het rechercheteam dat de moorden onderzoekt. De spijtoptant heeft ook zijn versleutelde telefoons en een iPhone aan de recherche gegeven, waarin mailverkeer zal staan dat zijn beschuldigingen aan het adres van zijn medeverdachten zal onderbouwen.

Opdrachtgever
B. wijst de beruchte crimineel Redouan T. uit Vianen aan als opdrachtgever van meerdere liquidaties. In opdracht van tussenpersoon Saïd R. zegt B. auto's te hebben geregeld en foto's van doelwitten te hebben gemaakt.

Tot zijn schrik zag hij dat een auto die hij had geregeld, gebruikt was bij de liquidatie van Utrechter Hakim Changachi op 12 januari vorig jaar in Utrecht-Overvecht. Dat was een vergissing. Buurtgenoot Khalid H. had moeten worden vermoord. Twee dagen later probeerde de groep H. alsnog te vermoorden in dezelfde buurt.

Redouan T. wordt in het criminele milieu al jaren beschuldigd van het geven van opdrachten voor vele liquidaties. Voor de uitvoering van de moord en de moordpoging zit een groepje Amsterdamse criminelen vast, dat na een achtervolging gearresteerd kon worden. Zowel Redouan T. als Saïd R. is voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie heeft 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip waarop hun aanhouding volgt.

De familie Changachi kwam er snel achter dat Nabil B. betrokken was bij de moord op Hakim en sprak hem daarop aan. Dat kwamen zijn opdrachtgevers weer snel te weten. Via versleutelde PGP-telefoons (Pretty Good Privacy) bespraken Nabil B.'s vermoede opdrachtgevers dat 'iedereen van hem zou gaan slapen' (vermoord zou worden) als hij namen zou noemen.

Onderwereldvetes
De liquidaties waarover Nabil B. spreekt spelen zich af in de onderwereldvetes waarin criminelen van Marokkaanse origine uit beide regio's hoofdrollen spelen. Het is voor het eerst dat justitie in die doorgaans zeer zwijgzame milieus een kroongetuige heeft weten te werven.

In het criminele milieu ging men er al lang van uit dat een kroongetuige verklaringen aan het afleggen was, maar de onthullingen die deze spijtoptant heeft gedaan, zullen niettemin inslaan als een bom.

Het Openbaar Ministerie presenteerde de getuige vrijdagmiddag in een inleidende zitting in de zaak over de liquidatie van Changachi en de verijdelde poging tot liquidatie van Khalid H.

Geweten

Advocaat Derk Wiersum lichtte namens Nabil B. toe waarom hij kroongetuige werd. De moorden van de groep waarvoor hij werkte waren 'aan zijn geweten gaan knagen' en 'de vergismoord op zijn goede bekende Hakim Changachi' was de druppel die de emmer deed overgelopen. "Mijn cliënt neemt zijn verantwoordelijkheid en accepteert de vergaande consequenties voor hemzelf en anderen."

Nabil B. beseft dat hij door het slijk zal worden gehaald, maar 'vertrouwt er op dat de rechtbank hem uiteindelijk betrouwbaar zal achten'.

Meer over