Nieuwe kogel vindt zelf zijn doel

Technici in de Verenigde Staten hebben een kogel ontwikkeld die als een geleide raket zijn doel kan vinden. Volgens het laboratorium kan de kogel een doelwit op meer dan 1,6 kilometer afstand treffen.

AP
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Een van de technici zei dat de kogel maar liefst dertig koerscorrecties per seconde kan doorvoeren. Hij denkt dat de kogel wellicht ook voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. 'We hebben verschillende soorten buskruit geprobeerd om te zien of we de kogel snel genoeg kunnen maken voor militair gebruik', aldus Jim Jones.

Optische sensor
Tijdens tests heeft de geleide kogel snelheden tot 730 meter per seconde behaald. Ter vergelijking: de M4, het wapen dat door het Amerikaanse leger wordt gebruikt, vuurt kogels af met een snelheid van zo'n negenhonderd meter per seconde. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de kogel met speciaal buskruit militaire snelheden kan behalen.

De punt van de kogel bevat een optische sensor die een laserstraal kan detecteren die op het doelwit is gemikt. De sensor stuurt informatie terug naar een sturingssysteem dat op zijn beurt weer piepkleine staartvinnen op de kogel aanstuurt. In computersimulaties kan de geleide kogel een doelwit op 800 meter afstand met een afwijking van minder dan 20 centimeter raken.

Meer over