Nieuwe klokken Notre Dame luiden voor het eerst

De negen nieuwe klokken van de Notre Dame in het centrum van Parijs hebben zaterdag om 17.00 uur voor het eerst geluid. Dat gebeurde in aanwezigheid van aartsbisschop André Vingt-Trois van de Franse hoofdstad. De grootste klok is in Nederland gegoten.

Redactie
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De eeuwenoude klokken waren versleten en daarom was de viering van het 850-jarig bestaan van de kathedrale kerk aangegrepen om negen nieuwe klokken te laten maken. De acht kleinere zijn in Frankrijk gegoten, maar de grootste, 6 ton wegende, klok is gemaakt door het Nederlandse bedrijf Koninklijke Eijsbouts in het Noord-Brabantse dorp Asten.

De bourdonklok Marie heeft een diameter van 1,60 meter. Alle klokken, die zaterdag 2 februari werden gewijd, hebben de naam van een heilige en een peetvader of peetmoeder gekregen. Voor de klok uit Asten zijn dat de heilige Maria en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg.

Marie is niet de belangrijkste klok van de kathedraal. Dat is de bourdonklok Emmanuel uit 1685, die alleen bij bijzondere gelegenheden wordt geluid.

Meer over