Nieuwe excuses van Royal irriteren

Eerder deze maand bood Royal in Senegal haar excuses aan voor opmerkingen waarin Sarkozy kort tevoren het kolonialisme zou hebben vergoelijkt. Foto EPA Beeld
Eerder deze maand bood Royal in Senegal haar excuses aan voor opmerkingen waarin Sarkozy kort tevoren het kolonialisme zou hebben vergoelijkt. Foto EPA

PARIJS - Ségolène Royal begint ook haar Franse medesocialisten knap te ergeren met haar excuses voor het gedrag van de rechtse president Sarkozy.

Zaterdag maakte Royal op haar blog verontschuldigingen aan de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero. Deze, zou Nicolas Sarkozy hebben gezegd, 'is misschien niet erg intelligent, maar hij heeft wel twee verkiezingen achter elkaar gewonnen'.

Royal richtte zich rechtstreeks tot Zapatero, ook een socialist. 'José Luis, de heer Sarkozy spreekt niet namens Frankrijk of de Fransen'.

Ze reageerde op het bericht in de linkse krant Libération dat Sarkozy zich niet alleen laatdunkend had uitgelaten over Zapatero, maar over de meeste leiders in het westen, behalve over Silvio Berlusconi.

Alleen, het Elysée heeft het bericht met klem ontkend. Royal was niet bij de ontmoeting aanwezig, parlementariërs van haar partij zaten wel aan bij de lunch. Sommigen bevestigen de versie van Libération, anderen ontkennen het hele verhaal. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zit er 'een kern van waarheid' in het verhaal, maar zijn Sarkozy's opmerkingen uit hun verband gerukt. Geen aanleiding voor excuses.

Eerder deze maand bood Royal in Senegal haar excuses aan voor opmerkingen waarin Sarkozy kort tevoren het kolonialisme zou hebben vergoelijkt. Toen kreeg ze enige bijval in haar Parti Socialiste, waar nu volgens Le Figaro 'een gegeneerd zwijgen' volgde op de excuses. (HET PAROOL)

Meer over