Nieuwe Duitse Bondsdag voor het eerst bijeen

De nieuwe Bondsdag in Duitsland is dinsdag voor het eerst bijeengekomen. De volksvertegenwoordigers moeten een nieuwe voorzitter kiezen.

De Duitse Bondsdag in nieuwe samenstelling voor het eerst bijeen sinds de verkiezingen. Beeld ANP
De Duitse Bondsdag in nieuwe samenstelling voor het eerst bijeen sinds de verkiezingen.Beeld ANP

Dat wordt vrijwel zeker de CDU-politicus Norbert Lammert. Vier jaar geleden werd hij ook al met overgrote meerderheid gekozen.

De Bondsdag telt 631 parlementariërs. De christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel vormen veruit de grootste fractie. Ze haalden de absolute meerderheid net niet. De liberale FDP is uit de Bondsdag verdwenen. De CDU/CSU gaat nu met de SPD onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering.

Als die zogeheten grote coalitie tot stand komt, heeft zij een overweldigende meerderheid in het parlement: de oppositiepartijen Die Linke en Groenen komen samen op slechts ongeveer 20 procent van de zetels. Voor het afdwingen van een parlementaire enquête of het voorleggen van een wetsontwerp aan het Federale Constitutionele Hof is echter 25 procent van de Bondsdagleden nodig. De nieuwe oppostieleider Gregor Gysi, fractieleider van Die Linke, eist daarom dat de regels worden aangepast.

Het is voor het eerst dat Die Linke, een partij van voormalige communisten uit de DDR en linkse ex-sociaaldemocraten, de oppositie leidt, als de grote coalitie tot stand komt.

Meer over