Nieuwe boskap dreigt voor Schinveld om Awacs-vliegveld

De gemeente Onderbanken vreest een nieuwe kap van bomen en bossen in het Limburgse Schinveld voor de naburige Awacs-luchtmachtbasis, net over de grens in Duitsland. Dat zei wethouder Jeannette Quadvlieg (CDA) van Onderbanken maandag na afloop van een bezoek van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Boskap in Schinveld leidde in 2006 tot grote protesten. Beeld anp
Boskap in Schinveld leidde in 2006 tot grote protesten.Beeld anp

De Navo stelt dat bomen in bosgebied In de Roet de vliegveiligheid in gevaar brengen. Defensie wil in dit bos daarom onderhoud gaan plegen. Onderbanken wil weten wat daarmee bedoeld wordt, omdat in 2006 zo'n 6 hectare bos gekapt werd. Achteraf bleek dat onterecht. 'Wij verlenen geen medewerking aan boskap', zei Quadvlieg.

Een soortgelijke opstelling door de gemeente leidde in 2006 tot een massale bezetting van de Schinveldse bossen bij de landingsbaan van het Awacs-vliegveld. Het bos werd geruimd, ruim 100 bezetters werden opgepakt, en vervolgens werd 6 hectare gekapt. De Raad van State sprak later uit dat deze kap onrechtmatig was.

Quadvlieg ontkent dat de vliegveiligheid van de Awacs-toestellen gevaar loopt door de bossen. 'Als dat zo zou zijn, werd er niet meer gevlogen', zei ze.

Meer over