Nieuwe beelden van marsverkenner Curiosity (inclusief zelfportret)

De Amerikaanse verkenner Curiosity heeft nieuwe foto's van Mars naar de aarde gestuurd. Het voertuig maakte ook een zelfportret waarop te zien is dat de verkenner ongeschonden de landing heeft weten te doorstaan op de rode planeet.

Redactie
Zelfportret van Marsverkenner Curiosity. Beeld EPA
Zelfportret van Marsverkenner Curiosity.Beeld EPA

Curiosity stuurde verder twee 3D-foto's en een panoramafoto. De foto's tonen de rotsachtige omgeving van de werkplek van de Curiosity, krater Gale bij de evenaar van Mars. Op het zelfportret zijn wat steentjes op het wagentje te zien maar dat zal volgens een woordvoerder geen problemen opleveren.

Curiosity bracht donderdag zijn derde volledige dag door op Mars. De verkenner landde maandag na een reis van 255 dagen waarin een afstand van 567 miljoen kilometer werd afgelegd.

Curiosity gaat ongeveer twee jaar lang onderzoek doen. Onder andere door bodemonderzoek en het meten van gassen hopen de wetenschappers er achter te komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De verkenner, feitelijk een op zes wielen rijdend scheikundelaboratorium, wordt de komende weken uitgebreid getest. Daarna gaat Curiosity serieus aan de slag.

Aan het project hangt een prijskaartje van meer dan 2 miljard dollar.

De panoramafoto die Curiosity gisteren naar aarde stuurde. Beeld afp
De panoramafoto die Curiosity gisteren naar aarde stuurde.Beeld afp
Meer over