Nieuwe auto's worden schoner

Alle grote autobouwers halen de Europese norm voor de maximale hoeveelheid CO2 die hun wagens mogen uitstoten. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA), een onderdeel van de Europese Unie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De onderzoekers keken naar de nieuwe auto's die vorig jaar werden geregistreerd binnen de EU. De gemiddelde uitstoot CO2 lag 2,6 procent lager dan in 2011.

De maximale CO2-uitstoot verschilt van merk tot merk. De limiet hangt onder meer af van het gemiddelde gewicht van de auto's. Wie zwaardere voertuigen bouwt, mag meer CO2 uitstoten.

Bonus voor ultrazuinige auto's
Ook is er een bonus voor het bouwen van ultrazuinige auto's. In totaal zijn er 85 merken onderzocht. Van hen halen 55 de norm. Zij maken samen 98 procent van alle nieuwe auto's in de EU.

De uitstootgrens wordt tot 2015 steeds strenger. Tien merken (Audi, BMW, Citroën, Fiat, Ford, Opel, Peugeot, Seat, Toyota en Volvo) houden zich nu al aan de norm van 2015.

Over het algemeen zijn het de luxewagens die de norm niet halen, zoals Rolls-Royce, Bentley, Bugatti, Maserati en Lamborghini. Het enige Nederlandse merk in het onderzoek, Spyker, voldoet precies aan zijn limiet.

Meer over