Nieuwe abortuskliniek op plek Casa Sarphatistraat

Amsterdam krijgt een nieuwe abortuskliniek. Maandag gaat de Stichting Abortuskliniek Amsterdam (SAA) open in het pand van de failliete kliniek Casa in de Sarphatistraat.

Jop van Kempen
De locatie in de Sarphatistraat Beeld Google Street View
De locatie in de SarphatistraatBeeld Google Street View

"We zitten de eerste dagen al vol," aldus Elma Stitzinger, woordvoerder van de kliniek.

Sinds het faillissement van Casa, begin december, had Amsterdam geen abortuskliniek meer. Vrouwen uit de hoofdstad moesten uitwijken naar Utrecht, Almere, Heemstede of nog verder. De wachttijden bij die klinieken verdubbelden. In Almere werd ook op zaterdag geaborteerd.

De nieuwe abortuskliniek kreeg deze week groen licht van het ministerie van Volksgezondheid. De kliniek kan vrouwen helpen tot in de achttiende week van hun zwangerschap.

Eerste cliënten
De kliniek is een initiatief van de Bloemenhovekliniek in Heemstede, maar functioneert als een zelfstandige stichting. Wel is er een samenwerking met de Bloemenhovekliniek.

De eerste cliënten die in Amsterdam zullen worden geholpen, stonden op de wachtlijst in Heemstede.

De Stichting Abortuskliniek Amsterdam zetelt in het pand van het ter ziele gegane Casa in de Sarphatistraat. Het kocht de boedel op en nam ook een deel van het personeelsbestand over.

"Het is een duur pand, maar we blijven er volgens contract de komende vijf jaar gevestigd," aldus Stitzinger. "Wel kijken we in die periode al naar andere locaties. Daarbij willen we ook de gemeente raadplegen."

Gemeente denkt mee
In de gemeenteraad zei wethouder Eric van der Burg half december al dat hij wil meedenken over de huisvesting van een Amsterdamse abortuskliniek. "In Zuidoost of Nieuw-West liggen de prijzen lager dan in de Sarphatistraat."

Politieke partijen spraken destijds hun zorgen uit over het gebrek aan abortuszorg in de stad.

De capaciteit van de nieuwe abortuskliniek ligt tussen de 3000 en 4000 abortussen per jaar. Dat aantal verschilt niet van de voorganger van de Stichting Abortuskliniek op de Sarphatistraat.

Vrouwen kunnen vanaf deze week een afspraak maken bij de Stichting Abortuskliniek Amsterdam.

Lees terug: Chaos had abortusklinieken van Casa in zijn greep

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over