Nieuwe aanwijzingen zaak-Holloway

UPDATE: ORANJESTAD - Aruba wacht in grote spanning af. Maakt misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn bewering waar dat hij het mysterie van de verdwijning van de blonde Amerikaanse tiener Natalee Holloway heeft opgelost?Nog geen maand nadat het Openbaar Ministerie op Aruba afzag van vervolging in de zaak-Holloway, is de mysterieuze verdwijning terug in het brandpunt van de belangstelling. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft aangekondigd dat hij zondagavond in een extra lange uitzending de oplossing van het mysterie gedetailleerd uit de doeken zal doen. De Vries heeft de beelden die hij met een verborgen camera heeft opgenomen, aan de Arubaanse opsporingsautoriteiten laten zien die meteen een nieuw onderzoek zijn begonnen. Het Openbaar Ministerie wil nog geen inhoudelijke mededelingen doen.

De Arubaanse oud-commissaris van politie Gerold Dompig hoopt dat de verborgen camera-actie van Peter R. de Vries leidt tot de doorbraak in het onderzoek. Dompig was van augustus 2005 tot april 2006 onderzoeksleider van de speurtocht naar de Amerikaanse tiener. Vorig jaar stapte de plaatsvervangend korpschef over naar het bedrijfsleven. Hij volgt de zaak nu op afstand maar voelt zich ''weer helemaal terug in 2005". Dompig sluit niet uit dat de misdaadverslaggever meer informatie boven water heeft gekregen dan Arubaanse en Nederlandse rechercheurs. ''De mogelijkheden voor een onderzoeksjournalist zijn groter dan voor politie en justitie. Die moeten hun onderzoek doen binnen de wettelijke mogelijkheden.''

Hoezeer een officieel onderzoek kan worden beperkt, ondervond Dompig zelf in de eerste weken na de verdwijning van Natalee Holloway. ''In 2005 waren er meer dan genoeg redenen om het huis van de ouders van Joran van der Sloot, toen de hoofdverdachte, te onderzoeken. Maar de rechter-commissaris beperkte de huiszoeking tot onze grote frustratie tot het appartement van Joran." Volgens Dompig sloegen speurhonden van het Korps Landelijke Politie Diensten en het Amerikaanse EquuSearch aan in de buurt van het huis.

Volgens dagblad Amigoe hebben bronnen in justitiële kringen op Aruba laten weten dat de beelden van de verborgen camera van Peter R. de Vries ''zeker niet op Aruba zijn gemaakt." De krant meldt dat de komende 48 uur bepalend zijn voor een besluit om opnieuw over te gaan tot aanhoudingen. Het enige wat het OM wil loslaten is dat ''de informatie van Peter R. de Vries in belangrijke mate bijdraagt aan de oplossing van het mysterie van de verdwijning van Natalee Holloway."

undefined

Meer over