Nieuwe aanklacht tegen moederbedrijf Costa Concordia

Een aanklacht die vandaag in Florida wordt ingediend tegen de Amerikaanse rederij Carnival, het moederbedrijf van de Italiaanse maatschappij Costa Cruise Lines, bevat nieuwe beschuldigingen aan het adres van de bemanning van de gekapseisde Costa Concordia. Dat heeft een advocaat die optreedt namens 39 passagiers gisteren bekendgemaakt.

Redactie/AFP
Nabestaanden herdenken maandag, een maand na de gebeurtenis, de slachtoffers van het kapseizen van de Costa Concordia. Beeld epa
Nabestaanden herdenken maandag, een maand na de gebeurtenis, de slachtoffers van het kapseizen van de Costa Concordia.Beeld epa

In een verklaring die hij stuurde aan het persbureau AFP staat dat de passagiers financiële genoegdoening eisen vanwege 'de door hen geleden schade die voortkomt uit het gedrag van officieren en bemanningsleden van de Costa Concordia waaruit minachting blijkt voor het menselijk leven'.

Met name kapitein Francesco Schettino moet het in de aanklacht ontgelden vanwege de gebrekkige leiding die hij zou hebben gegeven aan de evacuatie van het schip. De bemanning wordt beschuldigd van nalatigheid.

460 miljoen dollar
Eind januari had een groep van zes passagiers voor de rechtbank in Miami al 460 miljoen dollar schadevergoeding geëist. Bij hen hebben zich nu 33 anderen aangesloten. In de verklaring van de advocaat staat niet toegelicht of het geëiste schadebedrag nu ook wordt verhoogd.

De Costa Concordia kapseisde 13 januari voor de kust van Toscane. Als gevolg van het ongeluk kwamen vermoedelijk 32 mensen om het leven, van wie er 15 nog niet zijn gevonden.

Meer over