Nieuw winkelcentrum maakt verloederd Mosplein weer levend

Na jaren van discussie opende winkelcentrum Mosveld donderdag eindelijk de deuren. Met ballonnen, ijsjes en muziek krijgt de Volewijck de nieuwe start waar het lang op heeft gewacht. Iedereen aanwezig is het er over eens: de buurt had dit heel hard nodig.

Nouschka van der Meijden
De meeste winkelruimtes van de 7000 vierkante meter winkeloppervlak zijn gevuld. Beeld Multi Corporation
De meeste winkelruimtes van de 7000 vierkante meter winkeloppervlak zijn gevuld.Beeld Multi Corporation

'Elke avond ging ik even kijken hoe het bouwen ging," zegt Lia Hanse. Met haar man woont ze al 43 jaar in de Volewijck in Noord. Donderdag is ze met de kleinkinderen op stap. "Ik vind het zo prachtig geworden. Echt een plek waar ik mijn kleinkinderen mee naartoe kan nemen."

null Beeld Nouschka van der Meijden
Beeld Nouschka van der Meijden

Het is donderdag moeilijk voor te stellen, maar lange tijd was het Mosplein een hoofdpijndossier voor de gemeente. De crisis en leegloop hadden het levendige plein verloederd achtergelaten. Van de 53 winkels die hier in 1975 stonden, waren er vlak voor de bouw van het winkelcentrum nog maar 22 open. De lokale Albert Heijn had al 18 jaar geen klant bediend. Alleen de Mosveldmarkt, die drie dagen per week het plein overnam, bracht nog leven naar de buurt.

Verbetering
Mirjam (36) groeide hier op. Nu komt ze er vaak om haar moeder te bezoeken. "Overdag was de markt, maar 's avonds was dit echt geen fijne buurt. Het werd hier dan heel stil. Niemand te zien. Alleen die gekke bosjes. Dit is echt een hele verbetering."

Om ruimte te maken voor het winkelcentrum moest de markt verplaatsen naar de Van der Pekstraat. Sinds donderdag heeft de buurt daar 7000 vierkante meter winkeloppervlak voor teruggekregen. De meeste van die winkelruimtes zijn gevuld of staan op het punt om open te gaan. Het parkeerdek staat op dag één al flink vol. Auto's kunnen hier gratis parkeren. Alleen de huur- en koopappartementen boven de winkels wachten nog op nieuwe bewoners.

Hollandse Nieuwe
Bettie Tuyp van Vishandel Tuyp heeft met haar zaak een mooie plek op de hoek gekregen. "Wij waren meteen enthousiast toen het plan voor een winkelcentrum werd geopperd," zegt Tuyp. Haar dochtertje mag donderdag helpen bij het uitdelen van de Hollandse Nieuwe. "Hiervoor stonden we drie dagen per week op de markt. Maar in de winter is het daar zo rustig. En waar moeten mensen op de andere dagen heen? Nu hebben we deze prachtige winkel erbij."

De vishandelaar benoemt wat de rest van de buurtbewoners de hele middag tegen elkaar blijven herhalen: "De buurt had dit echt nodig. Hiervoor was er niets. Nu zijn er supermarkten, een drogist, alles. Oude mensen uit de buurt kunnen gewoon zelf weer hun boodschappen doen."

Achter de kleurrijke ballonnen en de kinderen in de schmink is het eigenlijk alsof het winkelcentrum er altijd al is geweest. Fietsen met boodschappen rijden af en aan. In de supermarkten zijn alle kassa's open en wordt er flink ingeslagen. Bij de Albert Heijn hangen de eerste briefjes zelfs al aan de muur.

Chinese Toko
Drie vriendinnen, die de buurt als hun broekzak kennen, zitten tevreden op een bankje. Precies tussen de twee torens die het winkelcentrum markeren. "Nu dit winkelcentrum er staat zie je pas dat de huizen hiernaast ook echt een beurt nodig hebben," zegt Carmelita Tevreden. Ze is zeer te spreken over het nieuwe plein.

"De buurt wordt hier steeds leuker," beaamt Helga Tjong-Yong. "Er is weer leven. Ik zou alleen graag nog een Chinese Toko willen hebben. Dan hoef ik helemaal naar de Albert Cuyp."

"En meer bankjes," vult Tevreden aan. "Dat maakt het alleen maar gezelliger."

Meer over