Update

Nieuw staakt-het-vuren Israël en Hamas ingegaan

Israël en Hamas hebben zich opnieuw bereid verklaard tot een staakt-het-vuren van 72 uur. Het bestand is om 07.00 uur vanochtend ingegaan. Egypte, dat in het conflict bemiddelt, had erop aangedrongen.

redactie

Het leger heeft zich voor het ingaan van het bestand teruggetrokken uit de Gazastrook, zo meldde een woordvoerder van het Israëlische leger. 'De Israëlische troepen worden opnieuw gegroepeerd in defensieve posities buiten de Gazastrook en zullen daar ook blijven', zei luitenant-kolonel Peter Lerner.

Vlak voor het ingaan van het bestand werd er volgens persbureau Reuters nog een raketaanval door Hamas uitgevoerd op Israël. Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen.

Protestactie
Israël had eerder een eenzijdig afgekondigd bestand na luttele minuten weer geschonden. Bij de beschieting van een vluchtelingenkamp in Gaza-stad kwam een 8-jarig Palestijns meisje om het leven; 29 andere Arabieren raakten gewond.

In Israël is voor het eerst een dode gevallen bij een vermoedelijke protestactie tegen het bloedige offensief van de Joodse staat in de Gazastrook. Een Palestijn reed in Jeruzalem met een graafmachine in op een voetganger en ramde daarna een bus. De voetganger, een man van in de 20, kwam om en vijf andere personen, onder wie de buschauffeur, raakten lichtgewond. De politie schoot de machinist dood en vermoedt dat het om een aanslag ging, meldt de Israëlische krant Haaretz. Het incident deed zich voor in de wijk Shmuel Hanavi waarin veel ultra-orthodoxe joden wonen.

Oplopend dodental
Het aantal Palestijnen dat is gedood als gevolg van het Israëlische offensief tegen Hamas, is inmiddels gestegen tot zeker 1838. De meeste van hen zijn burgers, onder wie veel vrouwen, kinderen en bejaarden. Er vielen bijna 10 duizend gewonden, aldus de autoriteiten in de Gazastrook. Aan Israëlische kant zijn 67 doden gevallen, vrijwel allemaal militairen.

Israël lijkt zijn doel te hebben bereikt om alle tunnels te vernietigen die Hamas gebruikt om de Joodse staat binnen te sluipen. Twee belangrijke radiostations meldden vanochtend op gezag van het leger dat alle tunnels van Hamas zijn vernietigd.

Een ander doel, de vernietiging van alle raketten waarmee Israël wordt bestookt, is daarentegen verre van gerealiseerd: volgens experts hebben de radicale islamieten nog zo'n 3000 raketten ter beschikking. Ook gaan in Jeruzalem stemmen op dat 'regime change' (verandering van de regering) de doelstelling van het Israëlische offensief zou moeten zijn. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, suggereerde dat de Gazastrook onder VN-bestuur zou kunnen komen.

Rook stijgt op boven de Gazastrook na een Israëlische luchtaanval. Beeld reuters
Rook stijgt op boven de Gazastrook na een Israëlische luchtaanval.Beeld reuters
Een Israëlische tank trekt terug uit de Gazastrook. Beeld belga
Een Israëlische tank trekt terug uit de Gazastrook.Beeld belga
Meer over