Nieuw onderzoek: die kilo's gaan er écht niet meer af

Slecht nieuws voor wie het nog niet geloofde en hard aan een maatje minder werkt. Engelse onderzoekers concluderen wat men al lang vermoedde: wie eenmaal dik is, wordt geen slanke den meer.

Nowelle Barnhoorn
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De onderzoekers tonen aan dat zowel het verliezen van calorieën als sporten amper tot geen nut heeft. Minder dan 10 procent van de Britten die jaarlijks aan het afvallen slaat, verliest ook daadwerkelijk een behoorlijk aantal kilo's, en de meesten krijgen die er allemaal binnen een jaar weer bij. Ook voor het zogenaamde jojo-effect, het even snel afvallen als aankomen, werd nieuw bewijs gevonden. De beste tip van de onderzoekers: in den beginne niet aankomen. Daarover bericht onder meer de Daily Mail.

Het onderzoek werd gehouden onder 25.000 mensen, aan de Medical Research Council's National Survey of Health and Development. De wetenschappers volgden 5.362 mannen en vrouwen, die werden geboren in 1946 en 20.000 mensen met als geboortejaar 1958. Hun gewicht en bloeddruk werd gemeten en hun levensstijl tegen het licht gehouden. Van beide groepen bleek dat degenen die in de jaren '80 al begonnen aan te komen, langzaam maar zeker nog meer waren aangekomen.

Geen weg terug

Volgens dr. Rebecca Hardy, de onderzoekleidster, is het hek van de dam als mensen eenmaal beginnen met aankomen. Daarna is er geen weg meer terug. Hardy benoemt overigens wel een opmerkelijk verschil in de manier waarop mannen en vrouwen aan hun extra kilo's komen. Mannen komen geleidelijk aan, in een door de jaren heen stabiele lijn omhoog. Voor vrouwen geldt dat zij eerst langzamer aankomen, maar rond hun 35ste in een stroomversnelling terecht komen.

Het onderzoek benadrukt overigens dat diëten wel degelijk zinvol kan zijn. Door minder te eten en meer te sporten wordt het lichaam fitter en gaat de bloeddruk omlaag. Voorspeld wordt ook dat 60 procent van de Britten in 2050 extreem overgewicht zal hebben. Dat zal dan automatisch tot meer ziekten als diabetes en hartkwalen leiden.

Meer over