Nieuw filmmuseum vervult langgekoesterde wens

Met de opening van het nieuwe filmmuseum EYE aan het Amsterdamse IJ morgen gaat een decennialange wens in vervulling. 'Eindelijk heeft de film een museum dat het verdient', zei directeur Sandra den Hamer vandaag. 'En eindelijk kunnen we de geschiedenis van de film en alle verschillende vormen die we vandaag de dag ervan kennen laten zien.'

null Beeld Leonie Francien Sellies
Beeld Leonie Francien Sellies

Enkele gepassioneerde liefhebbers besloten in 1946 tot de oprichting van het Nederlands Historisch Filmarchief, omdat ze het doodzonde vonden dat films in die tijd na vertoning direct in de afvalbak belandden. Ze wilden dat de filmkunst bewaard bleef voor toekomstige generaties. Langzaamaan bouwden ze een collectie op die werd opgeslagen in bunkers in de duinen. In 1952 opende het Filmmuseum, aanvankelijk in een achterkamertje in het Stedelijk Museum en in de jaren '70 verhuisde het naar het Vondelparkpaviljoen. Al die jaren was sprake van ruimtegebrek en nadat diverse andere opties de revue waren gepasseerd, ontstond het plan voor een geheel nieuw museum op het voormalige Shellterrein in Amsterdam-Noord.

Fusering
De bouw van het nieuwe pand, een ontwerp van de Weense Delugan Meissl Associated Architects (bekend van het Porsche Museum in Stuttgart), begon in september 2009. Aan het einde van dat jaar fuseerde het Filmmuseum met het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, Holland Film en Filmbank. Ze gingen verder als EYE Film Instituut Nederland. Nu, ruim 2,5 jaar later, opent het opvallend ogende gebouw de deuren.

EYE wil groeien naar zo'n 220.000 bezoekers per jaar. Dat is drie keer zoveel als op de voormalige locatie.

Nieuw onderkomen
Het pand, tegenover het Centraal Station, telt vier filmzalen, een tentoonstellingsruimte van zo'n 1200 vierkante meter, een permanente interactieve opstelling, een winkel en een café-restaurant. Naast de vertoning van de collectie, onder meer aan de hand van vier grote exposities per jaar, is er ook veel aandacht voor educatie en activiteiten voor kinderen en jongeren. Voor de openingsexpositie Found Footage: Cinema Exposed zijn nieuwe werken gemaakt met filmfragmenten uit het archief en de bestaande collectie.

Officiële opening
Een dag voor de officiële opening door koningin Beatrix werd nog hard gewerkt om de puntjes op de i te zetten. De rode loper lag al klaar voor de bekende gasten die morgen acte de présence zullen geven, onder wie staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en acteurs als Carice van Houten, Monique van de Ven en Barry Atsma.

Meer over