Plus

Nieuw circusfestival in Carré: 'We spelen een film op toneel'

Achter de schermen werkt Carré aan een nieuwe traditie op het podium: het Fysieke Theater. In een combinatie van toneel, acrobatiek, mime, live muziek en verhaal staat de speler centraal. 'Je gaat van de personen houden.'

Patrick van den Hanenberg
Cirque Le Roux reist met The Elephant in the Room al een paar jaar rond de wereld en wordt overal bejubeld Beeld Eva Trifft
Cirque Le Roux reist met The Elephant in the Room al een paar jaar rond de wereld en wordt overal bejubeldBeeld Eva Trifft

Een paar minuten na afloop van The Elephant in the Room huppelt Yannick Thomas, de stevig gebouwde 'onderman' van Cirque Le Roux, door de gangen van het Parijse circus- en kleinkunsttheater Bobino, terwijl hij vrolijk het thema van Rhapsody in Blue fluit.

De adrenaline van vijf kwartier collega's de lucht in smijten en opvangen, giert nog door zijn lijf.

Tien minuten later hangt hij bekaf op een bank en hoopt hij dat het nagesprek met de journalist uit Amsterdam snel afgelopen kan zijn, zodat hij naar bed kan.

Circus
The Elephant in the Room is een van de vier voorstellingen die van 17 tot 22 april te zien zijn in het nieuwe circusfestival Carré Beweegt.

Het is een initiatief van Carrédirecteur Madeleine van der Zwaan, die sinds haar aanstelling in 2012 van het circus is gaan houden. Jaarlijks gaat ze met Henk van der Meijden en Monica Strotman, de tandem achter het Wereldkerstcircus, naar het grote festival in Monte Carlo.

"Je moet Carré Beweegt los zien van het Wereldkerstcircus, dat zich op het beste van het bes­te van het traditionele circus richt. Ook dat circus maakt trouwens elk jaar vernieuwing door. Tien jaar geleden stond het bol van wilde dieren, maar het draait steeds meer om mensen met persoonlijke vaardigheden."

Met festival Carré Beweegt richt het theater zich op een ander genre, het Fysieke Theater. "Daarin zien we een combinatie van toneel, acrobatiek, mime, live muziek en verhaal, waarbij de persoonlijkheid van de spelers belangrijk is. Bij dit nieuwe genre ga je echt van de personen zelf houden. Je wordt geraakt door hun passie en aanstekelijke vrolijkheid."

Nieuwe traditie
Afgelopen zomer is Van der Zwaan met de programmeurs van Carré naar Edinburgh gegaan voor het Fringe Festival.

"We kwamen allemaal met een opgeladen batterij uit die geweldige voorstellingen. Toen we ons aan de gezelschappen voorstelde, zoals Circolombia, Fauna en Flip Fabrique, hoefde ik niet uit te leggen wat Carré is. Het was voor allemaal een wens om daar eens te spelen. Gewoon in de lijst of in de piste."

In dit nieuwe festival, waarin op sommige dagen twee of zelfs drie voorstellingen worden gespeeld, gaat het allebei gebeuren. Het betekent voor het personeel wel een heel gesjouw met stoelen en andere technische aanpassingen tussen twee voorstellingen.

De makers zien de eerste editie als een investering; de prijzen blijven 'toegankelijk' en het theater werkt met combinatietickets.

"We gaan bouwen aan een nieuwe traditie, net zoals we gedaan hebben met onze serie Broadway aan de Amstel, waarin binnenkort Sunset Boulevard te zien zal zijn."

Bejubeld
Cirque Le Roux (vernoemd naar de roodharige Amerikaan in het gezelschap, Philip Rosenberg) reist met The Elephant in the Room al een paar jaar rond de wereld en wordt overal bejubeld. Het is een simpel, vrijwel woordloos jarendertigmisdaadverhaal, waarin een pas getrouwde vrouw al direct van haar man af wil, maar - het lijkt het lied De Gezusters Karamazov van Drs. P wel - wat onzorgvuldig met het gif omgaat.

Naast het echtpaar en minnaar loopt er nog een ober rond die wat acrobatische pseudo-stunteligheid betreft de grootvader van Manuel uit Fawlty Towers lijkt te zijn.

Nou ja, gelopen wordt er niet echt, want het kwartet is in de eerste plaats een circusgezelschap dat zich heeft bekwaamd in het betere gooi-en-smijtwerk. Als tegen het eind ook nog een Chinese paal in de misdaadkamer wordt geplaatst, laten de vier zien dat ze een hoog niveau circusopleiding in Montreal achter de rug hebben met ervaring op Broadway (musical Pippin) en in diverse nouveau cirque-gezelschappen.

Luchtsprong
Het viertal is trots dat ze in Carré mogen spelen, op het podium dat naar voren is verlengd, wat de intimiteit met de zaal nog eens verhoogd.

Gregory Arsenal, de onhandige ober in het stuk: "We hebben dat directe contact met het publiek nodig. Je moet in feite vrienden worden. Dan is het ook niet erg als er een keer iets fout gaat. Sterker nog, je bouwt wat extra spanning op, en als de tweede keer de luchtsprong wel lukt, heb je nog wat meer sympathie van het publiek te pakken."

Veel uitloop in het programma heeft de groep niet, want er loopt continu een soundtrack mee met westernmuziek, Frank Sinatra en Rhapsody in Blue.

Arsenal: "We spelen eigenlijk een film live op het toneel. De liefde voor Charlie Chaplin en Buster Keaton druipt ervan af. We hebben ons met Cirque Le Roux getransformeerd naar acteur-artiesten. De kreten van bewondering zijn we wel gewend in de zaal, maar als er flink wordt gelachen, beseffen we dat we ook het acteer­beroep goed onder de knie hebben gekregen."

Het nieuwe circusfestival Carré Beweegt is van 17 t/m 22 april te zien zijn in Carré.

Meer over