Nieuw Amsterdam Prijs voor Dionne Abdoelhafiezkhan

De Nieuw Amsterdam Prijs gaat dit jaar naar sociaal ondernemer Dionne Abdoelhafiezkhan.

Het Parool
Dionne Abdoelhafiezkhan. Beeld Emily Rosalia
Dionne Abdoelhafiezkhan.Beeld Emily Rosalia

Abdoelhafiezkhan is de oprichter van IZI Solutions, een organisatie die helpt gelijkwaardigheid en diversiteit te bevorderen. "In het superdiverse Amsterdam zet Dionne zich met grote bevlogenheid én succes in voor een inclusieve stad," zegt Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger en initiatiefnemer van de prijs.

"Ze geeft en krijgt het vertrouwen om de kritische gesprekspartner te zijn van verschillende gemeenten, scholen, de politie, de minister-president en de koning. Dit is een prestatie van formaat."

De Nieuw Amsterdam Prijs werd vorig jaar door Pakhuis de Zwijger in het leven geroepen om mensen te eren 'die voor onze stedelijke samenleving impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht'.

Blijburg
Naast deze prijs werd ook de speciale 'Een leven lang voor de stad'-onderscheiding uitgereikt. Die ging dit jaar naar Stanja van Mierlo voor haar jarenlange inzet voor stadsstrand en culturele broedplaats Blijburg.

Scholier Meryem Maskouri ontving een prijs voor talent van het jaar. Zij helpt kinderen onder meer bij hun huiswerk en wil designer worden om aan een betere leefomgeving te werken.

Vorig jaar wonnen activisten Jerry Afriyie en Saar Boerlage de eerste Nieuw Amsterdam Prijs.

Meer over