Nieuw Amsterdam Prijs voor activisten Afriyie en Boerlage

Activisten Jerry Afriyie en Saar Boerlage hebben dinsdag de eerste Nieuw Amsterdam Prijs gewonnen.

Het Parool
Jerry Afriyie zorgde mede voor de invoering van de Nieuwe Piet in Amsterdam Beeld anp
Jerry Afriyie zorgde mede voor de invoering van de Nieuwe Piet in AmsterdamBeeld anp

Afriyie kreeg de Nieuw Amsterdam Prijs vanwege zijn inzet voor een inclusief Sinterklaasfeest. Mede dankzij zijn inspanning kreeg Amsterdam de 'Nieuwe Piet', zonder stereotyperingen. Concreet heeft dit afgelopen november al geleid tot de eerste Sinterklaasintocht in Amsterdam zonder Zwarte Pieten.

Oud-universitair docent en geograaf Saar Boerlage (1932) ontving een speciale prijs vanwege haar levenslange inzet voor de stad, onder andere in het ouderenbeleid en vrouwenemancipatie. Zij stond aan de wieg van de Akropolistoren, een humanistische woonvoorziening voor 55-plussers.

Idealisten
Met de nieuwe prijs wil Pakhuis de Zwijger Amsterdammers eren die een 'voor onze stedelijke samenleving impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht,' aldus directeur Egbert Fransen.

"Jerry Afriyie en Saar Boerlage zijn constructieve idealisten, dromers en doeners tegelijkertijd. Onvermoeibaar hebben zij gestreden voor een betere stad. Bovendien hebben hun inspanningen geleid tot tastbaar resultaat," zegt Fransen.

De Nieuw Amsterdam Prijs werd dinsdag in aanwezigheid van 250 gasten uitgereikt tijdens het eerste Nieuw Amsterdam-diner in Pakhuis de Zwijger.

Saar Boerlage ontvangt de prijs Beeld Raymond van Mil
Saar Boerlage ontvangt de prijsBeeld Raymond van Mil
Meer over