Plus

Nietsontziend geweld eist weer een onschuldig leven

In de liquidatiereeks in de stad houden de schutters volstrekt geen rekening met de omgeving waarin ze in het rond schieten. Weer kostte dat het leven van een buitenstaander.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Mohammed Bouchikhi (17) Beeld .
Mohammed Bouchikhi (17)Beeld .

Opnieuw is vrijdagavond een onschuldige gedood door schutters die het op een ander hadden voorzien.

Mohammed Bouchikhi, 17 jaar pas en stagiair in het buurthuis op Wittenburg, is al zeker het vijfde slachtoffer dat de laatste jaren in Amsterdam is vermoord door roekeloze daders die criminelen wilden liquideren, maar buitenstaanders troffen.

Aan die beklemmende reeks komt maar geen einde.

Het past in de verharding op straat de laatste jaren. Met twintigers, vooral, die de ene dag een roof plegen en de volgende dag een liquidatie. Ze laten zich wapens in handen drukken die ze niet beheersen - waardoor de kogels alle kanten opgaan - en schieten er in hun gekte op los. In woonwijken, bij scholen en nu in een buurthuis vol kinderen.

Het cynische gevolg: jongens en mannen die nergens iets mee van doen hebben worden zomaar slachtoffer, hun nabestaanden blijven verbijsterd achter.

Zoals de naasten van Mohammed Bouchikhi, juist een jongen die zo graag mensen wilde helpen, zoals zijn buren en oom dit weekend memoreerden.

Tegen dit soort onbezonnen, onbesuisd geweld lijkt weinig uit te richten.

Bekijk de tijdlijn: Vijf jaar vete in de Marokkaans-Amsterdamse onderwereld

Mohammed Bouchikhi (17)
Mohammed Bouchikhi wordt vrijdag dood­geschoten als twee mannen met bivakmutsen met een automatisch wapen en een pistool het buurthuis binnenvallen waar hij stage loopt.

Ze komen voor Gianni L. (19), die ze in borst en nek schieten. L. is 23 november ook al gewond geraakt bij een schietpartij iets verderop, op Kattenburg, waarbij de 19-jarige Ayman Mouyah omkomt. Bouchikhi overlijdt ter plaatse.

Stefan Regalo Eggermont (30)
In de nacht van 12 op 13 juli 2014 parkeert Stefan Regalo Eggermont na een avond voetbal kijken met zijn broer en een vriend zijn Fiat Punto achter zijn huis in de Czaar Peterstraat.

De vader van een zoontje van bijna drie heeft geen idee dat een crimineel uit de buurt óók in zo'n auto rijdt. Een man met een pistoolmitrailleur schiet hem dood achter het stuur - in de veronderstelling dat hij de crimineel vermoordt.

null Beeld .
Beeld .

Augustine Nyantakyi (37)
Augustine Nyantakyi, een Ghanese bordenwasser, arriveert op 28 januari 2015 bij de portiekflat van zijn vriendin aan de Wolbrantskerkweg in Osdorp. Een man met een automatisch wapen schiet van dichtbij veel kogels af. Hij sterft direct.

Hij had nooit iets met misdrijven van doen en is een geziene gast in de Jesus Christ Foundation Church in Zuidoost, waar hij in de band speelde. De schutter had het waarschijnlijk voorzien op een ook donkere crimineel.

null Beeld .
Beeld .

Youssef el Kahtaoui (25)

Youssef el Kahtaoui rijdt op 13 mei 2015 met een vriend door de De Clercqstraat. Twee mannen met een kalasjnikov en een pistool vallen waterpijpcafé Tapas Lounge Village binnen op zoek naar een crimineel die net weg is.

Een klant schiet op een van de mannen, die naar buiten valt. El Kahtaoui stapt uit. De man met de kalasjnikov schiet een salvo af op de weg, wellicht om El Kahtaoui te verjagen. Een kogel ketst af en doorboort El Kahtaoui's hart.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Djordy Latumahina (31)
Djordy Latumahina, een populaire dj, stapt 8 oktober 2016 met vriendin en tweejarige dochter in hun Mini Cooper in de garage onder hun appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein. Twee mannen snellen toe en schieten veel kogels af.

Latumahina is op slag dood, zijn vriendin is zwaargewond en een kogel mist hun peuter net. De schutters moesten een drugshandelaar hebben, die in dezelfde flat woont en ook zo'n auto heeft.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
Meer over