Niet te voorspellen of Friso ooit weer bij bewustzijn komt

Het is niet te voorspellen of prins Johan Friso ooit weer bij bewustzijn komt. Het kan maanden of jaren duren voordat dat duidelijk wordt. Dat heeft de behandelend arts van de prins vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.

Redactie
Prins Friso © ANP Beeld
Prins Friso © ANP

Middels een MRI-onderzoek - dat is een onderzoek waarbij een plaatje van de hersenen wordt gemaakt - werd 'enorme schade' aan de hersenen geconstateerd.

Friso blijkt vorige week 25 minuten lang onder de sneeuw te hebben gelegen. Op de plek van het ongeval is langere reanimatie toegepast. Hierdoor hebben de hersenen te lang zonder zuurstof gezeten.

In de kliniek heeft Friso een hartstilstand gehad die 50 minuten voortduurde. Tijdens die minuten is hij constant gereanimeerd. Dokter Koller, de behandelend arts, zei hierover: 'Men kan zeggen dat dit zeer zeer lang is, misschien wel te lang.'

Er is een week lang 'hard gevochten voor het leven van de prins', aldus de arts. Gisteren bleek dat dit niet heeft kunnen voorkomen dat de prins enorme hersenschade heeft opgelopen. Er kan na de tests van gisteren niet worden voorspeld of de prins ooit weer bij bewustzijn zal komen. Onduidelijkheid daarover kan nog maanden tot jaren voortduren. De familie van de prins gaat op zoek naar een geschikt revalidatiecentrum voor hem.

Verder wilden de artsen geen enkele mededeling doen.

Volgens neuroloog-intensivist Michaël Kuiper is de kans dat Prins Friso herstelt zonder blijvende schade zeer klein. Dat zei hij vanmiddag tegenover de NOS.

Hij vermoedt dat de artsen in Innsbruck wel verbetering zullen verwachten, maar dat gezien de duur van de hartstilstand en het gebrek aan zuurstof het herstel jaren kan duren.

Prins Friso werd afgelopen vrijdag bedolven onder een lawine. Hij werd na twintig minuten gered door Oostenrijkse reddingswerkers. Sindsdien ligt hij in een ziekenhuis in Innsbruck.

Prinses Mabel verlaat samen met prinses Laurentien en prins Constantijn de universiteitskliniek van het Landeskrankenhaus in Innsbruck na een bezoek aan prins Friso. © ANP Beeld ap
Prinses Mabel verlaat samen met prinses Laurentien en prins Constantijn de universiteitskliniek van het Landeskrankenhaus in Innsbruck na een bezoek aan prins Friso. © ANPBeeld ap
Meer over